Britse veteranen
Britse veteranen Collectie Polderhuis

Herdenking Westkapelle

WESTKAPELLE - Op 1 november is het 75 jaar geleden dat er een geallieerde landing gelijk zoals in Normandië heeft plaatsgevonden op de Walcherse kust. Op twee locaties, zegge Vlissingen en Westkapelle kwamen de geallieerden aan land om het eiland Walcheren te bevrijden van het Duitse juk. Hevige gevechten hebben er plaatsgevonden om ons te bevrijden. De soldaten hebben hun meest dierbare bezit (hun leven) in de waagschaal gezet opdat wij in vrijheid kunnen leven.

Tijdens de ceremonie, die start om 11.00 uur bij onze herdenkingsplaats De Liberty Bridge van Het Polderhuis herdenken we de militaire slachtoffers die bij de bevrijding van ons dorp op 1 november 1944 gevallen zijn. Aansluitend vertrekken we naar het monument achter de vuurtoren waar we de burger slachtoffers zullen herdenken die bij de bevrijding en de aanloop daar naartoe zijn gevallen. De plechtigheid zal om 12.00 uur starten.
We hopen nog 4 veteranen te mogen ontvangen van het 47RMC die betrokken zijn geweest bij de daadwerkelijke landing. De burgemeester van de Gemeente Veere, Defence Attaché van Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, honorair Consul van België alsmede 2 verbindingsofficieren van de Royal Marines zullen de ceremonies bijwonen. Kinderen van basisschool De Lichtboei en de Lichtstraal zullen ook nog rozen leggen. [l]