Zeeland in de race voor Age Friendly kroon

MIDDELBURG - Zeeland doet met zes gemeenten mee aan het tweejarige programma 'Age Friendly Cultural Cities' van het Fonds voor Cultuurparticipatie. De vergrijzing en daarmee thema's als eenzaamheid en toegankelijkheid staan hoog op de gemeentelijke agenda's. Cultuurparticipatie heeft een belangrijk positief effect op de vitaliteit, de gezondheid en het welzijn van ouderen.

Met dit programma moedigt het Fonds cultuur, zorg en welzijn aan samen te werken en zo een duurzaam kunst- en cultuuraanbod te ontwikkelen voor ouderen. Naast Zeeland nemen, Amersfoort, Alkmaar, Haarlem, Helmond en 's-Hertogenbosch deel aan het programma. Hieraan zit ook een prijs verbonden: de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs, ter waarde van 20.000 euro. Op 4 november wordt de prijs uitgereikt tijdens de slotmanifestatie en weten we of Zeeland zich winnaar mag noemen. 'Als je één keer een bijeenkomst bijwoont van ouderen die muziek maken, dan weet je direct wat het doet voor hun welzijn.'

In Zeeland doen zes gemeenten Middelburg, Kapelle, Goes, Borsele, Veere en Hulst mee aan het programma Age Friendly Cultural Cities. 'In 2026 zal één op de vier inwoners boven de 65 zijn met alle medische en sociale gevolgen zoals vereenzaming van dien. Cultuurparticipatie door ouderen is een sterk middel tegen sociale isolatie', aldus de Goese wethouder Loes Meeuwisse. Mede daarom neemt de Zeeuwse Muziekschool met het project Radio Geluk deel aan het AFCC-programma. Een jury, onder leiding van Hedy d'Ancona, zag hoe Zeeland te werk ging. Op basis van haar bevindingen, en aangeleverde rapportages van de deelnemende gemeenten, maakt de jury een keuze voor de gemeente die zich het beste heeft ontwikkeld als Age Friendly Cultural City.

Hedwig Verhoeven, directeur Fonds voor Cultuurparticipatie: "Het aantal Age Friendly Cultural Cities staat nu na drie edities op 24, verspreid over het hele land. We zien dat cultuur, zorg en welzijn elkaar weten te vinden en zich gezamenlijk hard maken voor cultuurparticipatie van én met ouderen. De steden hebben door ons programma en de bijbehorende prijs van het BNG Cultuurfonds iets geweldigs in gang gezet dat recht doet aan de waarde van ouderen. Daar kunnen we met elkaar écht trots op zijn."

Tijdens de slotmanifestatie, met bijdragen van o.a. ouderen uit de steden en 'TED' lezingen over bereik ouderen en gezond ouder worden, wordt de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs 2019 uitgereikt aan de gemeente die zich het best als Age Friendly Cultural City heeft ontwikkeld. Zeeland is naast Alkmaar, Amersfoort, Haarlem, Helmond en 's-Hertogenbosch. een van de zes die kans maakt. De prijs wordt voor de derde keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn: Amsterdam (2016) en Emmen (2018). [l]