Afbeelding
Foto: Mieke Wijnen

Soms lichten uit, soms juist aan!

Dit weekend genoot ik met mijn gezin van de N8vdN8. Het was dit jaar voor ons extra bijzonder, omdat Julia en Valentijn meededen met optredens op het Abdijplein. In het Zeeuws Museum is de tentoonstelling over het Zeeuwse mannenpak te zien en dus was er voor de N8vdN8 een ‘mannenpakkendans’ gemaakt. Samen met hun klasgenoten van de vrije school traden onze kinderen op. Dan maak je opeens van dichtbij mee hoeveel voorbereiding er in dit soort dingen gaat zitten: kleding passen, oefenen, de generale repetitie en natuurlijk de avond zelf. Diepe buiging dus voor alle organisatoren en vrijwilligers die de N8vdN8 mogelijk maken!
Die avond was bij ons thuis het licht uit. Want het idee achter dit evenement is je bewust worden van de hoeveelheid lichtvervuiling die we met z’n allen veroorzaken. En hoeveel energie dat kost. Het is belangrijk dat we ons realiseren dat alle beetjes helpen. Kijk daarom eens kritisch hoeveel lampen er in huis branden. Want reken maar na: in Nederland zijn 7,8 miljoen huishoudens. Als die allemaal één lamp minder aandoen, zet dat écht zoden aan de dijk. Zo kunnen we met elkaar de lichtvervuiling terugdringen en het energieverbruik verminderen.

Overigens is er wel een plek waar het licht moet branden. En zelfs twee: op de fiets! Nu de klok is verzet, is het weer een uur eerder donker en ’s ochtends later licht. De meeste verkeersdoden blijken 50-plussers. Vooral op de fiets vormen zij een risicogroep, blijkt uit cijfers. De meeste oudere verkeersdoden kwamen vorig jaar om het leven tijdens het fietsen. Pas dus op in het verkeer, maak uzelf goed zichtbaar en houd u aan de regels. Zo maken we met elkaar Zeeland veiliger. Want ook hier geldt weer: alle beetjes helpen![l]



jarne-e1478168643414