FOTO EUGÈNE DE KOK
FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Margriet stapt over meelstreep en opent museum

NIEUWDORP - Prinses Margriet heeft vrijdagmiddag het nieuwe Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp geopend door over een streep van meel te lopen, net als koningin Wilhelmina in 1945 in Eede deed.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Aan de openingshandeling ging een uitgebreid programma vooraf voor de honderden genodigden, onder wie enkele veteranen, veel bestuurders, militairen, sponsors en de tientallen vrijwilligers. Kees Traas, op wiens verzameling het museum rust, zei trots te zijn dat de uitbreiding is gerealiseerd. “Tien jaar geleden, toen het vorige museum werd geopend, lag er al een B-plan. Enkele mensen geloofden daar in en hebben ons altijd gesteund”, zei hij en noemde vervolgens wijlen Huib Eversdijk en Karla Peijs in het bijzonder. “Het is een museum van alle Zeeuwen”, zei Traas. Voor de uitbreiding was een budget van 9,8 miljoen euro beschikbaar. Uiteindelijk is het voor 8,5 miljoen euro gelukt. “Dankzij onze vrijwilligers”, aldus Traas.

Demonstratie

Naast toespraken was er vrijdag een spectaculaire demonstratie van commandotroepen in het Bevrijdingspark Zeeland, die ook werd gadegeslagen door de tientallen inwoners van Nieuwdorp en omstreken. Uit een Chinook-helikopter kwamen commando’s naar beneden, die vervolgens een spectaculaire actie uitvoerden, die vergelijkbaar was met de landingen in de Tweede Wereldoorlog.

Verzetswerk

Na de officiële openingshandeling kreeg prinses Margriet een rondleiding door een deel van het museum. Ze sprak onder meer met vrijwilliger Kees de Kok uit Nieuwdorp, ooggetuige Kees Biers en Marie Blommaart, een Zeeuws-Vlaamse die in de Tweede Wereldoorlog verzetswerk verrichte. Eerder op de middag sprak ze al met enkele veteranen, onder wie de Schotse oud-strijder John Fenn.[l]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding