Veere moet tonnen bezuinigen om gezond te blijven

DOMBURG - De gemeente Veere wil volgend jaar al 526.000 euro bezuinigen. In de jaren daarna komt er nog eens ongeveer twee ton aan besparingen bij.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders bekend gemaakt bij de presentatie van de begroting. Dat de gemeente in financieel zwaar weer zit, werd al duidelijk in de kaderbrief. Het college stelde voor om de verwachte tekorten deels te dekken met extra verhogingen van de onroerende zaakbelasting, forensen- en toeristenbelasting. Daar zette de gemeenteraad toen een streep door. De verhogingen blijven beperkt tot twee procent inflatiecorrectie. Doordat de rioolheffing en afvalstoffenheffing wel harder omhoog gaan, stijgt de lastendruk met 4,2 procent. Het college heeft een bezuinigingsvoorstel gemaakt voor 526.000 euro in 2020 tot 725.000 euro in de jaren daarna. Het is een verzameling van kleine besparingen, zoals het minder vaak vervangen van de bloemen en planten bij de dorpsentrees tot het kritischer omgaan met grote postzendingen tot het opheffen van een klachtencommissie.

Ondanks de noodzakelijke bezuinigen wil Veere ook investeren. Zo houdt ze rekening met een uitgave van 34 miljoen euro voor maatschappelijke voorzieningen in de kernen Aagtekerke, Oostkapelle, Serooskerke en Westkapelle. Door subsidies en herontwikkeling van vrijkomende gronden kan het bedrag dalen tot zo’n 26 miljoen euro.[l]