Middelburg wil steeds opnieuw kijken hoeveel zorg iemand nodig heeft in de hoop kosten te besparen. ARCHIEFFOTO
Middelburg wil steeds opnieuw kijken hoeveel zorg iemand nodig heeft in de hoop kosten te besparen. ARCHIEFFOTO Foto:

Middelburg staat voor pijnlijke keuzes

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg moet de komende jaren miljoenen euro's bezuinigen op het sociaal domein, die oplopen tot wel zes miljoen euro in 2023. Dat hebben de wethouders Carla Doorn, Chris Simons en Johan Aalberts vorige week bekend gemaakt.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De tekorten in het sociaal domein zijn de laatste jaren opgelopen tot twaalf miljoen euro op een begroting van iets meer dan zestig miljoen euro.

De gemeente Middelburg noemt haar financiële situatie zelf 'zeer zorgelijk'. Het lijkt bijna onvermijdelijk dat Middelburg onder preventie toezicht van de provincie komt. Het is haar nog wel gelukt om met een sluitende begroting te komen door een flinke greep uit de algemene reserve te doen en andere eenmalige dekkingsposten in te zetten. In 2020 moet ze een tekort van 2,4 miljoen euro dekken uit de algemene reserve. "We moeten actie ondernemen. We realiseren ons dat dit pijn gaat doen bij veel Middelburgers", zegt het drietal.

Hoewel de gemeente Middelburg het op financieel vlak al langer moeilijk heeft, zijn de tekorten in deze meerjarenbegroting vooral ontstaan door het sociaal domein. "Daarom zoeken we ook primair naar een oplossing daar", zegt het gemeentebestuur. Volgend jaar ligt er al een taakstelling in het sociaal domein van één miljoen euro. In 2021 is deze al 2,7 miljoen euro, in 2022 4,7 miljoen euro en in 2023 maar liefst 6,2 miljoen euro.

Hoe ze deze miljoenen wil besparen op het sociaal domein staat in een actieplan. De grootste problemen heeft Middelburg in de professionele zorg en ondersteuning waarvoor een indicatie is vereist. Middelburg wil daar de instroom beperken en voortaan telkens opnieuw kijken welke zorg het beste bij iemand past. Verder zet Middelburg in op preventie. In de jeugdzorg wil ze minder vaak gebruik maken van de duurste vormen van zorg.

Middelburg is er van overtuigd dat het een goede keuze is geweest om te stoppen met Porthos, de organisatie die de toegang tot de zorg voor Middelburg, Veere en Vlissingen regelde. "Door de toegang binnen de eigen gemeente te organiseren, zijn de lijnen vanaf 2020 korter. Dit helpt om meer grip te krijgen." Wat daarbij ook moet helpen is betere informatievoorziening, analyse van financiële gegevens en duidelijke prestatieafspraken met zorgverleners.

Een concrete maatregel is dat Middelburg een eigen bijdrage van alle inwoners voor hulp uit de wmo gaat vragen. Tot nu toe hoefden inwoners met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum dat niet te doen. Het voorstel is om bij iedereen een bedrag van negentien euro per maand in rekening te brengen. "Tot nu toe hebben we de laagste inkomens kunnen ontzien, maar dat gaat niet meer", is het college duidelijk.[l]