Jan de Vlieger voor zijn zaak op de Markt in Middelburg, die deze dagen in het teken staat van het Zeeuwse boek. FOTO EUGÈNE DE KOK
Jan de Vlieger voor zijn zaak op de Markt in Middelburg, die deze dagen in het teken staat van het Zeeuwse boek. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Het Zeeuwse boek is springlevend'

MIDDELBURG - De Week van het Zeeuwse Boek is zaterdag van start gegaan met een groot feest in de Oostkerk. Een groot deel van de schrijvers van het Zeeuwse boekenweekgeschenk stond in de spotlights. De Nacht van het Zeeuwse Boek was het startschot van een reeks aan activiteiten in Middelburg.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Voor Jan de Vlieger, directeur en eigenaar van de Drvkkery, is het de derde Week van het Zeeuwse Boek. “Zeeland is de enige provincie met een eigen boekenweek, georganiseerd door een enthousiaste groep collega’s die het ontzettend leuk vinden om te doen. En dat doen ze al 25 jaar. Dat is best bijzonder.” Volgens hem gaat het goed met het Zeeuwse boek. “Het is springlevend. Dit jaar gaat het bijvoorbeeld goed met enkele boeken over de Slag om de Schelde die het goed doen.”

Alle reden voor een feestje dus. Na de Nacht van het Zeeuwse Boek in de Oostkerk is er de komende dagen van alles te doen, ook in Middelburg. De Drvkkery heeft een programma dat meer biedt dan (Zeeuwse) schrijvers die hun laatste boek presenteren. Zo vertelt NRC-journalist Hans Steketee woensdag in Kaffee ‘t Hof over zijn boek ‘De Warnow’ dat in 2013, met avonturier Peter van Liere uit Middelburg aan boord, van de radar verdween. Een dag later spreekt Josephine Rombouts in de Drvkkery over haar vervolg op het succesvolle ‘Cliffrock Castle’: ‘Terug naar Cliffrock Castle’.

Meeuws

Josien de Graaf presenteert vrijdagmiddag (1 november) haar boek ‘Ik versta een beetje Meeuws’. Marlies Allewijn, die met ‘M’n Liêven’ het boekenweekgeschenk van dit jaar heeft geschreven, komt zaterdagmiddag (2 november) langs in de winkel. Dan is ook de presentatie van een boek over kunstenaar Caroline van der Vegt. Het boek over de zieke Van der Vegt is gemaakt door Dick de Bruijn en Nico Out.

Zondag (3 november) treedt het jeugdorkest van het Middelburgse Muziekkorps op en volgende week woensdag (6 november) presenteert Petra de Bil ‘Lege gangen’, over de weg die een moeder met een transgenderkind aflegt. Op vrijdag (8 november) is Rinus Spruit te gast in de winkel. Met zijn uitgever Eva Cossee vertelt hij over ‘De wonderdokter’, zijn bewerking van de dagboeken van de ‘wonderdokter’ Albert van Renterghem uit Goes. Op de laatste zaterdag van de week (9 november) is in de Drvkkery de presentatie van de vernieuwde stadswandeling ‘Cacao, suiker en slaven’.

Een van de meest opmerkelijke activiteiten is de Johan Huizinga-middag, zondag (3 november) in de Kloveniersdoelen. De schrijver van het beroemde ‘Herfsttij der Middeleeuwen’ staat centraal. Het boek werd honderd jaar geleden deels in Middelburg geschreven. “Er is onlangs een prachtige, rijk geïllustreerde heruitgave verschenen”, zegt De Vlieger. Maker Anton van der Lem is aanwezig. Net als de bekende Bart van Loo, die het succesvolle ‘De Bourgondiërs’ schreef dat over dezelfde periode gaat. Voor deze middag moeten kaartjes à 7,50 euro worden gekocht.

Kijk voor het volledige programma en de precieze tijden op de ladder, elders in deze uitgave. Kaarten kunnen worden gekocht op www.drukkerijmiddelburg.nl.[l]