Huldiging Zeeuwse TaalHelden

MIDDELBURG/VEERE - Zaterdag 26 oktober zijn de drie TaalHelden van de provincie Zeeland bekendgemaakt. Heleen Kreikamp, Heleen van Doeselaar en Frank Geensen (Dethon) ontvingen een certificaat, bloemetje en taallintje uit handen van wethouder André van der Reest, ieder vanwege zijn en haar unieke en bijzondere inzet voor taal.

"TaalHelden zijn mensen die zich in het bijzonder inzetten voor een beter geletterd Nederland. Het zijn de mensen die eruit springen: echte doorzetters of mensen die er alles aan doen om iemand anders verder te helpen", zegt Geke van Velzen, directeurbestuurder van Stichting Lezen & Schrijven. "Uiteindelijk zijn natuurlijk alle genomineerden helden, vanwege de ontwikkeling die zij doormaken of die zij anderen helpen doormaken."

Taalcursist
Heleen Kreikamp is TaalHeld in de categorie Taalcursist vanwege haar enorme doorzettingsvermogen. Op haar 61ste meldde ze zich aan bij het Taalhuis met de vraag: "Ik kan niet schrijven. Wat kan ik doen?" Nu, bijna drie jaar later, stuurt ze zonder spelfouten appjes, schrijft ze boodschappenlijstjes en vult ze zonder problemen formulieren in. Haar motivatie en enthousiasme is alleen maar toegenomen. "Dat ik taalles nog eens leuk zou vinden!" Als mantelzorger heeft Heleen een druk en zwaar bestaan, maar ze weet gelukkig tijdens de drukbezette dagen tijd te maken voor haar huiswerk.

Taalbegeleider
Heleen van Doeselaar is TaalHeld in de categorie Taalbegeleider. Zij is coördinator laaggeletterdheid en schuldhulpverlening bij het Leger des Heils. Heleen zoekt altijd naar kansen en mogelijkheden om basisvaardigheden bij mensen te vergroten. Ze begeleidt en traint taalvrijwilligers die anderen helpen met het verbeteren van de basisvaardigheden, en houdt zich bezig met het vinden van laaggeletterden. Leger des Heils bereikt veel autochtonen met een taalachterstand die na uitval weer mee willen doen in de samenleving. Heleen kijkt naar hun behoeftes en probeert voor hen aansluiting te zoeken in de dagelijkse praktijk.

Bruggenbouwer
Dethon is als organisatie TaalHeld in de categorie Bruggenbouwer. Dethon is een sociaal werkbedrijf en helpt mensen die (tijdelijk) naast de reguliere arbeidsmarkt staan. Dat doet Dethon door in Zeeuws-Vlaanderen voor werkgelegenheid te zorgen, liefst bij werkgevers maar als dat niet kan binnen één van de bedrijven van Dethon zelf. Frank Geensen is de opleider en kartrekker binnen deze organisatie en is diegene die zich hard maakt voor de verschillende taalklassen. Hij doet dat op een laagdrempelige manier, zodat het voor medewerkers makkelijker is om mee te kunnen doen. Frank is altijd bereid om naar bijeenkomsten te komen om over de taallessen en de opbrengsten te vertellen, om zodoende voor meer draagvlak bij andere organisaties te zorgen.

Landelijke TaalHeldenprijs
Bovenstaande drie regionale TaalHelden doen mee met de landelijke Taalheldenprijs n januari 2020. Uit alle provinciale TaalHelden worden drie landelijke TaalHelden verkozen. Zij ontvangen van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden de landelijke prijs. Er zijn 2,5 miljoen volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij zijn laaggeletterd. Ook het omgaan met de computer, tablet en smartphone is voor veel mensen heel lastig. In Zeeland heeft circa 12,8% van de inwoners tussen de 16 en 65 jaar moeite met lezen en schrijven. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen aan een beter geletterd Nederland. Kijk voor meer informatie op: https://www.taalheldenprijs.nl [l]