Scoutingroute langs Walcherse groepen

MIDDELBURG - Negen Walcherse scoutinggroepen hebben samen het plan opgevat een scoutingroute op te zetten. De route leidt langs de deelnemende groepen zodat belangstellende kunnen ervaren wat scouting is en welke groep bij hen past.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Scouting is er voor iedereen, maar lang niet iedereen weet wat scouting nu eigenlijk is. Er zijn dan ook best wat verschillen tussen de bestaande scoutinggroepen. Er bestaat landscouting, waterscouting en scouting voor mensen met een geestelijke beperking. Iedere groep heeft zijn eigen karakter en spelaanbod, maar er zijn ook overeenkomsten. Zo is iedere scoutinggroep erop gericht om een uitdagend en gevarieerd spel neer te zetten.

Nederlandse jongeren die lid zijn van Scouting zijn lichamelijk actiever dan niet-scouts en gaan bewuster om met de natuur. Dit blijkt uit onderzoek van WOSM, een van de twee wereldbonden van Scouting. Ook op andere onderdelen binnen de sociale ontwikkeling scoren leden van Scouting hoger dan jongeren die geen lid zijn. Scouts zijn behulpzamer, in hogere mate maatschappelijk betrokken, doen vaker vrijwilligerswerk en staan meer open voor andere culturen. Zelf noemen scouts dat ze door hun ervaringen bij Scouting zijn gegroeid in het samenwerken met anderen, over meer leiderschapsvaardigheden beschikken, beter dingen kunnen organiseren, zelfstandiger zijn geworden, socialer zijn en meer zelfvertrouwen hebben gekregen. Dit zijn belangrijke componenten voor een gezonde fysieke en mentale groei naar volwassenheid.

Scouting is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Leidinggeven, bestuursfuncties, klussen, evenementen begeleiden, er is altijd wel een taak die bij iemand past. Tijdens de scoutingroute kunnen alle groepen vrijblijvend bezocht worden. Bij de meeste groepen geldt een vrije inloop (en uitloop), waardoor eenieder zoveel groepen kan bezoeken als hij of zij zelf wilt. De waterscoutinggroepen (Scheldezwervers, Golfbrekers, Waterscouting Paul Krüger en Lutemgroep) hebben voor de zeeverkenners vaste begin en eind tijden, omdat zij het water op gaan wanneer het goed weer is.

De deelnemende groepen zijn: Middelburg: Gouden Cirkel, Kazan de Wolf, Waterscouting Paul Krüger, Lutemgroep en Blauwe Jungle (Scouts met een beperking); Vlissingen: De Golfbrekers en Scheldezwervers; Koudekerke: De Valkeniers; Arnemuiden: Scouting Baden Powell. Meer informatie over de scoutingroute, zoals de locaties en tijden, is te vinden op Facebook, evenement: Scoutingroute Walcheren. [l]