Aagtekerke 1 wint topper bij GZC

AAGTEKERKE - Donderdagavond stond in de tweede ronde van de Zeeuwse damcompetitie de wedstrijd GZC-Aagtekerke 1 op het programma. Het werd een spannende wedstrijd in het speellokaal van de Zierikzeese damclub.

Aan de zes borden werd stevig strijd geleverd en het was Jo Blaas van de bezoekende vereniging die als eerste uit was. Zijn tegenstander lette niet voldoende op de klok en na 32 zetten met allebei nog 11 schijven viel de vlag. Een fortuinlijke overwinning met grote gevolgen. Eén voor één eindigden de partijen in remise en bij een 4-6 stand moest Rinus Provoost, die speelde tegen de Schouwse topspeler Aart Walraven, proberen de voorsprong te consolideren. In een boeiende partij lukte het Walraven om als eerste de damlijn te bereiken. Hij moest daarvoor wel twee schijven offeren en dat bleek te veel om zijn tegenstander van damhalen af te houden. Na ruim drieënhalf uur spelen kwamen de spelers remise overeen en was de 5-7 overwinning voor Aagtekerke een feit. Daarmee nestelde de ploeg zich, samen met Middelburg en Lammerenburg, aan de kop van de ranglijst.

De uitslagen: 1. Jos de Wild-Arie den Hollander 1-1, 2. Cees Rijk-Frans Blaas 1-1, 3. Aart Walraven-Rinus Provoost 1-1, 4. Cor Boot-Adrie Riemens 1-1, 5. Izak Mackloet-Louis Kesteloo 1-1, 6. Bert Visbeen-Jo Blaas 0-2.

Onderlinge competitie

In de onderlinge competitie werden 4 wedstrijden gespeeld. Jaap Verstraate-Louw Walraven 0-2, Rinus de Smit-Jo Houmes 1-1, Louis Kesteloo-Jo Blaas 1-1, Paul Sterrenburg-Adrie Riemens 1-1. De ranglijst wordt aangevoerd door Adrie Riemens met 9 uit 5.

Persoonlijk kampioenschap

In het persoonlijk kampioenschap van Zeeland moest Frans Blaas zaterdag aantreden tegen Daaf Kasse. Gezien het verschil in rating een zware opgave voor Frans. In het middenspel kon hij een doorbraak nemen die hem weliswaar een schijf kostte maar met allebei dam gloorde er wellicht toch een remise aan de horizon. Kasse speelde door en rukte met een tweede schijf op naar de damlijn. Toen hij echter verzuimde om die direct te laten promoveren tot dam was het Frans Blaas die met een meerslagfinesse zowel de dam als de verre schijf van zijn tegenstander van het bord liet verdwijnen. Voor de 81-jarige veteraan uit Aagtekerke bleef een gewonnen stand over en na nog enkele zetten was de verrassende winst een feit. Frans bezet in de ranglijst nu de tweede plaats achter koploper Arjo Kousemaker.

PZDB agenda komende week

Donderdag 7 november senioren dammiddag in Aagtekerke. Locatie: Hotel Kodde, aanvang 13.30 uur. Inschrijven ter plaatse uiterlijk 13.15 uur. Ook huisdammers zijn welkom. [l]