Afbeelding

Lezing over natuurlijke teelt van eetbare paddenstoelen

SEROOSKERKE - Groei&Bloei afdeling Walcheren en VELT Zeeuwse eilanden organiseert een lezing over de natuurlijke teelt van eetbare paddenstoelen door Pip Gilmore van Groene Takken, op woensdag 20 november om 19.30 uur in De Zandput, Zandput 5, 4353 BA Serooskerke. Toegang: leden G&B gratis; Velt leden en niet-leden betalen een kleine bijdrage.

We telen heel wat groentes in onze moestuinen en iedereen probeert wel eens wat nieuws. Paddenstoelen daar wagen de meeste zich niet aan. Het lijkt moeilijk en zelf zoeken in het bos is best gevaarlijk. Want welke paddenstoelen zijn nu giftig of eetbaar. En is dit nu een cantharel of iets heel anders? Daarom organiseert Groei&Bloei afdeling Walcheren samen met VELT Zeeuwse eilanden een lezing over de natuurlijke teelt van eetbare paddenstoelen door Pip Gilmore van Groen Takken. Zij zal ons vertellen over hoe je mbv “Eetbaar hout” paddenstoelen zoals shii-take en oesterzwammen kan telen.

Groene Takken maakt en verkoopt Eetbaar Hout

Eetbaar hout zijn boomstammen die geënt zijn met eerbare paddenstoelen zoals shii-take en oesterzwammen. De boomstammen kunnen in een schaduwrijke plek in de tuin geplaatst worden en zullen regelmatig paddenstoelen produceren.

Truffeltrees zijn bomen zoals hazelaar en zachte eik met wortels “besmet” met een truffel schimmel. De hele jonge bomen kunnen in de tuin geplant worden en de schimmel groeit met de boom mee. In Wageningen heeft Judith Evenaar enkele jaren geleden enkele honderden truffeltrees geplant. Tot nu toe is de grond onder de bomen goed doorgroeit met de truffelschimmels. In 2019 worden de eerste truffels verwacht.

In de natuur is ook mogelijk om plekken te creëren die geschikt zijn voor wilde eetbare paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood, cantharellen en melkzwammen.

Pip Gilmore van Groene Takken zal meer over de teelt en mogelijkheden vertellen. [l]

Afbeelding