Rampen en crises

Als locoburgemeester heb je, bij afwezigheid van de burgemeester, een rol als er een ramp of crisis in de gemeente ontstaat. Om die rol goed te vervullen, volgden alle wethouders een cursus van de Veiligheidsregio. Erg interessant. Opvallend zijn de vele afkortingen die gebruikt worden, zoals GBT, CoPI, ROT, GRIP enz.


De cursus duurde twee dagen, met als afsluiting een examen, dat ik gelukkig met goed gevolg heb afgelegd. Er werd veel gebruik gemaakt van praktijkvoorbeelden zoals de kettingbotsingen op de A58 tijdens de mist in 2014. De rol van de burgemeester tijdens zo’n incident is het voorzitten van het beleidsoverleg, het doorhakken van knopen over bijvoorbeeld evacuatie of ontruiming en natuurlijk de woordvoering richting pers en publiek. De burgemeester is er daarnaast voor slachtoffers en hun verwanten. En er moet natuurlijk ook aandacht zijn voor de hulpverleners en alle andere mensen die gevraagd of ongevraagd hun steentje bijdragen aan het oplossen van de crisis.


Een week na de cursus was er een rampenoefening. Met de cursus vers in het geheugen moest dat toch lukken. De oefening maakt onder meer duidelijk wat er van politie, brandweer, ambulancezorg en communicatie verwacht wordt. Zijn er nog meer instanties bij betrokken? Allemaal afwegingen die je in heel korte tijd moet maken.


De oefening is goed verlopen. Fijn om het geleerde te kunnen uitproberen. Mocht er een incident of ramp plaatsvinden, wat ik niet hoop, dan weet ik nu hoe daarmee om te gaan.


Carla Doorn

Wethouder gemeente Middelburg[l]