In en om Nieuw- en Sint Joosland zijn verschillende actieborden te vinden. FOTO BRITTA JANSSEN
In en om Nieuw- en Sint Joosland zijn verschillende actieborden te vinden. FOTO BRITTA JANSSEN Foto: Britta Janssen

'Er was geen enkele reden meer tot haast'

NIEUW- EN SINT JOOSLAND - De gemeenteraad van Middelburg heeft donderdag ingestemd met de komst van een bedrijventerrein aan de Trekdijk. Het is zeer tegen de zin van het merendeel van de inwoners van Nieuw- en Sint Joosland. “Ze hebben ten enenmale geweigerd met ons in dialoog te gaan”, zegt Ron Thiry, juridisch adviseur van de bewonerswerkgroep Trekdijk.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De leden van de werkgroep hebben donderdag met stijgende verbazing naar het debat in de gemeenteraad over de Trekdijk gekeken. “Het is een politiek spel geworden. Er is helemaal niet gekeken naar wat de mensen in Nieuw- en Sint Joosland eigenlijk willen”, zegt Ron Thiry.

Samen met John de Rijke en Hans van Hal vertegenwoordigde hij de bewoners in het participatieteam dat mee moest denken over een door iedereen gedragen oplossing voor de Trekdijk. Die kwam er niet. Na maanden van vruchteloos overleg, kwam de werkgroep met een toekomstscenario, net als de Middelburgse Bedrijven Club. Het college van burgemeester en wethouders maakte daarna een eigen scenario voor een bedrijventerrein van 14,7 hectare, een groene buffer daaromheen en een driehoek in het midden waar een zonnepark of onderkomen voor arbeidsmigranten kan komen.

Zonnepark

Na een lange discussie, waarin verschillende moties en amendementen over tafel gingen, besloot de gemeenteraad donderdag te kiezen voor dat laatste scenario. Ze besloot wel dat er alleen plaats is voor bedrijven die op zijn hoogst vallen in milieucategorie 3.2. Dat is lager dan de 4,1, die in het scenario van het college stond. Desondanks is Thiry allerminst blij. “Het is niet logisch”, zegt hij. “Ik zie hier geen brood in. Er is in Zeeland geen behoefte aan nog meer 3.1-bedrijventerreinen, heeft het college zelf gezegd. Daarom wilde ze die 4.1-categorie. Waarom dan toch dit besluit? En waarom nu? Er was ook geen enkele reden meer tot haast.”

Onderbouwing

Hij snapt niet waarom de coalitiepartijen niet zijn meegegaan met het voorstel van de oppositie om even te wachten. “In het debat bleek dat er nog ontzettend veel onduidelijkheden zijn. Over de financiële onderbouwing, over welke bedrijven daadwerkelijk belangstelling hebben, maar ook over het bezwaar dat Vlissingen tegen de ontwikkelingen heeft. Middelburg en Vlissingen zijn het in het bedrijvenprogramma eens over een terrein van vijf hectare, maar over de rest is helemaal geen overeenstemming. En dan komt de provincie binnenkort ook nog met een rapport over de behoefte. Waarom heeft het college daar niet op willen wachten en ook de suggestie om de scenario's financieel nog eens door te laten lichten afgewezen, eigenlijk de gevraagde zorgvuldigheid niet willen betrachten? Dat wekt geen vertrouwen. Ze hebben volgens mij altijd gewoon het oude verhaal er doorheen willen krijgen.”

Teleurstelling

Thiry wordt niet enthousiast van de belofte om te kijken of er een zonnepark of een voorziening voor arbeidsmigranten kan komen. "Het zijn door onze werkgroep aangedragen opties voor tijdelijke invullingen, maar in dit scenario betekent het dat op voorhand al lijkt vast te staan dat deze percelen na tien of vijftien jaar alsnog worden ingevuld met bedrijven, zoals door het college zelf aangegeven. De motie van de LPM om te onderzoeken of de voetbalvelden naar de Trekdijk kunnen worden verplaatst en of er een zoetwaterreservoir en natuurbegraafplaats kunnen komen zijn een luchtballon. Het college heeft deze motie ontraden en de rest van de coalitie heeft tegen gestemd. Ten tweede zijn het dingen die al lang onderzocht zijn. Door ons. Had dan voor ons scenario gestemd.”

Juridisch

De werkgroep beraadt zich op juridische stappen. “Meepraten op basis van dit plan doen we niet meer. Als we nu meedenken over twee of drie bomen meer, ondergraven we onze kansen in een procedure”, zegt hij. “Dit is een grote teleurstelling. Het voorstel dat er nu ligt, lag er ook voordat we begonnen."[l]