Eerste zege voor dammers Aagtekerke 2

AAGTEKERKE - In de derde ronde van de Zeeuwse hoofdklas moest Aagtekerke 2 afgelopen week aantreden in Sint Philipsland tegen Tholen/DSVF 1. Na twee ongelukkige nederlagen was vrouwe Fortuna deze keer wel op de hand van Aagtekerke.

De start was niet goed want toen Jaap Verstraate na 23 zetten een uitruil probeerde werd hij door zijn tegenstander getrakteerd op een winnende combinatie naar dam. De overblijvende stand was van dien aard dat Jaap van verder spelen afzag. Jo Blaas kwam in een nadelig eindspel terecht en mocht van geluk spreken dat zijn tegenstander met remise tevreden was. David Bosselaar had een doorbraak naar dam geforceerd en leek op winst te staan toen hij zich verkeek op een rondslag. Inmiddels had hij twee schijven geofferd alvorens tot de ontdekking te komen dat zijn plan niet klopte en zat er niet meer dan remise in. Louis Kesteloo had in het middenspel zijn tegenstander met goed spel positioneel vast gezet. Deze dacht door middel van een offer en achter een schijf lopen zich uit de problemen te werken maar Louis verraste hem daarna met een winnende afwikkeling en doorbraak naar dam. Daarmee was de stand weer gelijk en waren alle ogen gericht op de laatste partij aan bord 1 tussen Aart Slager en Rinus Provoost. Rinus leek door zijn tegenstander te worden vastgezet maar die wist met een schijfoffer de weg naar de damlijn vrij te maken. Omdat zijn tegenstander nog een eind van de damlijn verwijderd was offerde hij twee schijven om het temponadeel weg te werken. Rinus haalde als eerste dam en met een dreiging voorkwam hij dat zijn tegenstander ook direct dam kon halen. Toen Slager dat even later wel kon verzuimde hij de remisevariant te nemen en met een tweede dam kon Rinus voorkomen dat zijn tegenstander ook twee dammen kon halen. Dit resulteerde in een gewonnen eindspel dat na maar liefst 85 zetten en bijna vierenhalf uur spelen werd bereikt. Een fortuinlijke 5-7 zege was het resultaat waarna pas na middernacht de lange thuisreis naar Aagtekerke kon beginnen.

De uitslagen: 1. Aart Slager-Rinus Provoost 0-2, 2. Johan van de Velde-David Bosselaar 1-1, 3. Gerben van de Velde-Louis Kesteloo 0-2, 4. Ron Jongejan-Jaap Verstraate 2-0, 5. Willem Drenth-Jo Blaas 1-1, 6. Regl. 1-1, eindstand 5-7.

Clubkampioenschap

Voor het clubkampioenschap werden afgelopen week weer vier wedstrijden gespeeld. De topper tussen Adrie Riemens en Arie den Hollander eindigde in remise, Rinus de Smit boekte zijn tweede overwinning op rij.

De uitslagen: Johan Kesselaar-Rinus de Smit 0-2, David Bosselaar-Frans Blaas 1-1, Arie den Hollander-Adrie Riemens 1-1, Paul Sterrenburg-Louw Walraven 1-1.[l]