Elke keer eten er zo'n twintig mensen mee in Biggekerke. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE .
Elke keer eten er zo'n twintig mensen mee in Biggekerke. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE . Foto: Marielja ten Bruggencate

Samen tafelen is gezelliger dan alleen

BIGGEKERKE – Iedere vrijdag wordt in MFA Onderdak in Biggekerke een warme lunch verzorgd, die voor iedereen toegankelijk is. Arie de Kraa is initiatiefnemer en kookt met veel plezier voor zijn gasten.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Arie de Kraa wilde graag iets doen om de saamhorigheid in Biggekerke te vergroten. Wetende dat eten mensen bij elkaar brengt, is hij een vrijdaglunch gaan verzorgen in de multifunctionele accommodatie in het dorp. Sinds oktober kookt De Kraa samen met MFA-beheerder Jan Vink wekelijks een driegangenmenu, steeds in een wisselend thema. "Het is een daverend succes", zegt De kraa. "We hebben steeds rond de twintig gasten, in wisselende samenstelling. De meeste gasten komen uit Biggekerke, maar er komen ook mensen uit Zoutelande."

Voorhand

In de hal van Onderdak staan vrijdag gedekte tafels. De gasten druppelen één voor één binnen. Ze hebben zich opgegeven, zodat De Kraa weet hoe groot de groep is waar hij boodschappen voor moest doen. Het thema is dit keer Griekenland. Het voorafje is baklava. "Er zijn best wat mensen van de PKN Biggekerke-Meliskerke", zegt De Kraa. Zelf is hij ook gemeentelid. Hij heeft zijn initiatief daar onder de aandacht gebracht. "Er zijn ook mensen die niet lid zijn van de kerk. Zij zijn ook van harte welkom. Het gaat om het samen zijn. Het is geen evangelische club. Veel mensen zijn alleenstaand en willen ook wel eens samen eten. Hier kan dat. Ik vind het mooi dat er ook echtparen komen die zo alleenstaanden de gelegenheid geven om samen aan tafel te zitten."

Als de Griekse gehaktballetjes gesneden worden is het lekker rumoerig. Mensen kletsen met elkaar en niemand zit er stilletjes bij. Iedereen lijkt zich op zijn gemak te voelen. Suus Schreijenberg is al vaker komen eten en vindt het iedere keer gezellig. "Het is altijd lekker. Je krijgt er een wijntje bij als je dat wilt en kunt eens met andere mensen praten." Ook Wil Geschiere is enthousiast over de wekelijkse lunch. "Laatst waren er mosselen, maar dat lust ik niet graag. Ik kreeg toen kipfilet. Arie en Jan houden overal rekening mee. Dat is zo fijn." Jan Vink komt aan tafel zitten en prikt ook een vorkje mee. "We houden elke week eten over. Dat geven we mee aan degenen die dat willen. Het is best veel werk, dus we kunnen nog wel een vrijwilliger gebruiken, maar het is vooral heel gezellig. We hopen dat er nog veel mensen gezellig komen aanschuiven.”

Deelnemen aan de lunch kost zeven euro. Opgeven is noodzakelijk en kan via mfabiggekerke@gmail.com of 06-20439870.[l]