Koninklijke Oratoriumvereniging Middelburg.
Koninklijke Oratoriumvereniging Middelburg. Foto:

Kerstconcert Koninklijke Oratoriumvereniging Middelburg

MIDDELBURG - De Koninklijke Oratoriumvereniging Middelburg voert op 21 december de Messiah uit van Handel. Dit monumentale koorwerk, waarin de komst van Christus bejubeld wordt, is een traditioneel kerstconcert. Het Nationaal Symfonisch Kamerorkest begeleidt koor en solisten en het geheel staat onder leiding van dirigent Arno van Wijk. Het concert vindt plaats in de Zeeuwse Concertzaal. Aanvang: 19.30 uur.

Georg Frideric Handel ging door een diep dal voordat hij de muziek voor de Messiah schreef. Als geboren Duitser was hij naar Engeland gekomen en had daar grote successen gevierd met zijn opera's. Maar toen hij bijna 60 jaar was, voelde hij zich vermoeid en uitgeblust. Door verslechterende financiële omstandigheden, en achteruitgang van zijn gezondheid was hij aan de grond geraakt en de wanhoop nabij. Toen lag daar dat pak Bijbelteksten met de woorden van zijn librettist: 'The Lord gave the word!' Handel raakte erdoor geïnspireerd en in slechts 24 dagen componeerde hij vrijwel aan een stuk door de Messiah, het grootste oratorium ooit. De vorst ging spontaan staan bij het Hallelujakoor tijdens de eerste uitvoering in Engeland in 1742 en met hem het hele publiek. Sindsdien is dit traditie.

De Messiah wordt in Engeland jaarlijks uitgevoerd vóór Pasen of vóór Kerst en ook in Nederland mogen we rond die tijd genieten van dit hemelse werk.

De sopraan Wendy Roobol, de altus Robert Kuizenga, de tenor Mattijs Hoogendijk en de bas/bariton Pieter Hendriks verzorgen de recitatieven en aria's in het concert van dit altijd weer meeslepende werk.

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Drukkerij of via de website www.oratoriummiddelburg.nl. Op deze site vindt u ook meer informatie. [l]