De deelnemers aan het VIP-traject presenteerden zich in de ZB. FOTO MARIJN RIEMENS
De deelnemers aan het VIP-traject presenteerden zich in de ZB. FOTO MARIJN RIEMENS Foto: Marijn Riemens

'Ik wil heel graag werken, want ik houd niet van thuiszitten'

MIDDELBURG – Arbeidscoaches hebben de afgelopen weken vluchtelingen uit Middelburg, Veere en Vlissingen klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Initiatiefnemer Vluchtelingenwerk Nederland organiseerde vorige week dinsdag een bijeenkomst voor de twaalf deelnemers aan 'Vluchtelingen investeren in participatie' (VIP).

DOOR MARIJN RIEMENS

Het twaalftal kreeg in de ZB de mogelijkheid om zich aan potentiële werkgevers te presenteren. Leonard Brouwer opende de bijeenkomst. Hij is werkzaam als teamleider Arbeidsparticipatie voor Vluchtelingenwerk Nederland. “De cursisten zijn gevlucht uit hun land en wonen nu ongeveer vijf jaar in Nederland. De taalinburgering hebben deze mensen achter de rug. Ze willen ook graag werken, alleen weten niet goed waar te beginnen”, legde Brouwer uit. “Arbeidscoaches van Vluchtelingenwerk Nederland hebben hen in een traject van acht weken voorbereid op de arbeidsmarkt. De deelnemers hebben de afgelopen tijd onder meer geoefend met het voeren van sollicitatiegesprekken en het maken van een CV. Daarnaast hebben ze zich verdiept in hun voorkeuren.”

Presentatie

Na de uitleg van Brouwer zagen de bezoekers van de bijeenkomst een korte introductiefilm. Vluchtelingen die in het verleden deelnamen aan een VIP-traject vertelden in deze video over hun ervaringen. Vervolgens was het woord aan de twaalf Walcherse cursisten. Eén voor één stelden zij zich aan het publiek voor. De deelnemers vertelden over hun afkomst en huidige sociale situatie. Werkervaring en voorkeur voor een specifiek beroep kwamen ook aan bod. Na iedere presentatie kregen de aanwezigen de mogelijkheid om vragen te stellen of tips te geven aan de cursisten.

Iedere deelnemer vertelde zijn unieke verhaal. De 26-jarige Amin uit Ethiopië beet het spits af. Hij woont inmiddels vijf jaar in Nederland en had in zijn eigen land een eigen bedrijf. De inwoner van Middelburg wil in de toekomst graag als logistiek medewerker aan de slag. De uit Syrië afkomstige Amani hoopt daarentegen op een heel andere baan dan haar medecursist. “Ik ben zowel in mijn eigen land als in Turkije werkzaam geweest als apotheker. Dat beroep oefen ik het liefste ook in Nederland uit.”

De 32-jarige Rufuël uit Eritrea kwam als laatste aan het woord. Hij deed in het Afrikaanse land ervaring op als timmerman. “Ik wil heel graag werken, want ik houd niet van thuiszitten. Dan val ik in slaap.” Na zijn presentatie ontvingen alle deelnemers van het VIP-traject een certificaat, waarna de bijeenkomst eindigde met een gezamenlijke lunch.

Meer informatie over Vluchtelingenwerk Nederland is te vinden op www.vluchtelingenwerk.nl.[l]