Westkapelle november 1944.
Westkapelle november 1944. Foto:

AGENDA

Woensdag 11 december

Tweedehands feestkleding verkoop

9:00 | Kledingbank Zeeland

Naast ons gebruikelijke assortiment van tweedehands dames-, heren- en kinderkleding zullen we met de feestdagen in het vooruitzicht ook feestkleding verkopen. De openingstijden zijn van 9.00-16.00 uur. De opbrengst van deze verkoop komt geheel ten goede aan het werk van Kledingbank Zeeland. Parkeren is gratis, koffie en thee staan klaar, pinnen is mogelijk en er is ruime gelegenheid tot passen.

Lezing relatie mens-natuur

20:00 | CBK Zeeland

CBK Zeeland organiseert tot donderdag 2 januari 2020 de tentoonstelling Lamp&Kap. Woensdag 11 december om 20.00 uur geeft Judy Hooymeyer bij CBK Zeeland een lezing over haar werk waarin de relatie mens-natuur centraal staat. Lezing is gratis bij te wonen. Aanmelden via info@cbkzeeland.nl o.v.v. 'Hooymeyer' en het aantal personen. CBK Zeeland, Balans 17, Middelburg, 0118-611443, info@cbkzeeland.nl, www.cbkzeeland.nl Openingstijden: ma tm vr 9-17 uur; 1e zo vd mnd 13-17 uur.

Donderdag 12 december

Zeeslagveld Schelde lezing

19:30 | Polderhuis

De Slag om de Schelde in het najaar van 1944 staat volop in de belangstelling. Op donderdag 12 december vertelt Cor Heijkoop in het Polderhuis over de geallieerde invasie op Walcheren en ook over de nasleep ervan, zoals de konvooivaart op Antwerpen en het ruimen van mijnen en wrakken voor de Zeeuwse kust. Cor Heijkoop is maritiem deskundige en heeft veel over zijn expertise gepubliceerd, o.a. de boeken D'n Wasschappelsen Engel, Twee Eeuwen Scheepsstrandingen Om En Nabij Westkapelle en Scheepsrampen In Het Nauw Van Bath. Lezing met beamerpresentatie, georganiseerd door de Stichting Cultuurbehoud Westkapelle, begint om 19.30u. De toegang is vrij.

Kerstmis is geen carnaval

19:30 | Doopsgezinde kerk

Donderdagavond 12 december zal ds. Gert Jan Smit een lezing geven over de overeenkomsten tussen het vieren van Pasen en Kerst. Een bijzonder thema, passend bij deze tijd. Pasen werd al door de hele vroege kerk gevierd. Het werd zelfs hèt belangrijkste feest. Het kreeg zelfs 40 voorbereidingsdagen en ook 40 dagen daarna. Veel later pas kwam ook het kerstfeest in zwang. Ook dat feest kreeg een structuur, een kopie van het paasfeest. Hoe? Nou, daar gaat het over. Ds. Smit is emeritus-predikant van de Protestantse Gemeente Middelburg. Aanvang 19.30 uur, Doopsgezinde Kerk (in de zaal achter de kerk), Lange Noordstraat 62, Middelburg. www.dgwalcheren.nl

Vrijdag 13 december

Winterfair

12:00 | Galerie Bank

Winterfair in Galerie BANK Aagtekerke op 13 en 14 december met onder andere handgeschilderde kaarten en schilderijen van Mattie de Bruine uit Middelburg. Mattie heeft jarenlang in Aagtekerke gewoond en is illustrator. Ze maakt bijzonder gedetailleerd werk in onder andere aquarel, acryl- en olieverf met een voorliefde voor de natuur. Haar kaarten zijn ook handgeschilderd. Verder zijn er tijdens de Winterfair sieraden, diverse kunstwerken én koopjes van diverse exposanten. De Winterfair duurt de hele maand december en is elke vrijdag en zaterdag open van 12.00 tot 17.00 uur.

Zaterdag 14 december

Tweedehands feestkleding verkoop

9:00 | Kledingbank Zeeland

Naast ons gebruikelijke assortiment van tweedehands dames-, heren- en kinderkleding zullen we met de feestdagen in het vooruitzicht ook feestkleding verkopen. De openingstijden is van 9.00-16.00 uur. De opbrengst van deze verkoop komt geheel ten goede aan het werk van Kledingbank Zeeland. Parkeren is gratis, koffie en thee staan klaar, pinnen is mogelijk en er is ruime gelegenheid tot passen. Het is adres is Ravensteijnweg 1a, Middelburg

Repair Café

10:00 | De Kruitmolen

De laatste kans om uw kerstspullen dit jaar te laten repareren bij Stichting Repair Café Middelburg. U bent natuurlijk ook van harte welkom met uw andere reparaties. Wij repareren tegen materiaalkostprijs, maar een donatie is altijd welkom voor gereedschap of onderdelen. Dit kunt u deze dag doen door de aankoop van kerstartikelen op onze bijeenkomst. Wij houden deze bijeenkomst op zaterdag 14 december van 10.00 tot 14.00 uur bij Bowling en Partycentrum De Kruitmolen, Kruitmolenlaan 129 in Middelburg. Onze vrijwillige reparatie vrijwilligers helpen u graag!

Kerstmarkt Grijpskerke

10:00 | Dorpshuis Nimmerdor

Zaterdag 14 december wordt er in Dorpshuis Nimmerdor, Bakkersland 29 te Grijpskerke een overdekte kerstmarkt gehouden. De markt duurt van 10.00 tot 21.00 uur. Entree en parkeren is gratis. Meer dan 35 standhouders, tevens groot horeca plein aanwezig. Alles is omgetoverd in kerstsfeer, tevens kunt u een rondrit maken met paard en wagen.

Winterfair

12:00 | Galerie Bank

Winterfair in Galerie BANK Aagtekerke op 13 en 14 december met onder andere handgeschilderde kaarten en schilderijen van Mattie de Bruine uit Middelburg. Mattie heeft jarenlang in Aagtekerke gewoond en is illustrator. Ze maakt bijzonder gedetailleerd werk in onder andere aquarel, acryl- en olieverf met een voorliefde voor de natuur. Haar kaarten zijn ook handgeschilderd. Verder zijn er tijdens de Winterfair sieraden, diverse kunstwerken én koopjes van diverse exposanten. De Winterfair duurt de hele maand december en is elke vrijdag en zaterdag open van 12.00 tot 17.00 uur.

Roze Advent viering

15:30 | Doopsgezinde kerk

Als ik over mijn liefde niet kan spreken: 10e roze advent viering in Middelburg op 14 december om 15.30u in de Doopsgezinde Vermaning aan de Lange Noordstraat. Christen Queer nodigt u uit voor een feestelijke jubileum viering waarin we stil staan bij 50 jaar Stonewall, 50 jaar Woodstock. Leuny de Kam van de Doopsgezinde gemeente Middelburg en Goes gaat voor, Bert Geleijnse op het orgel m.m.v. Gabrielle Kohl, zang. De deur is open om 15.00u en na de viering is er koffie en thee met wat lekkers. Info bij friedhelm@t-mobilethuis.nl

Kerstconcert met Lezzom

19:30 | Johanneskerk

Zaterdag 14 december verzorgt muziekvereniging Apollo Domburg haar jaarlijkse kerstconcert. Apollo zal tijdens dit concert bekende en minder bekende kerstliederen spelen, maar ook andere mooie muziek kunt u beluisteren. Dit jaar verleent het mannenensemble Lezzom medewerking aan het concert. Het repertoire van Lezzom is, net als dat van Apollo, zeer gevarieerd en komt uit vrijwel alle genres van de koormuziek: historisch en hedendaags, van klassiek tot pop. Concert vindt plaats in de Johanneskerk aan de Markt in Domburg en begint om 19.30 uur.

Boekpresentatie

20:00 | Dorpskerk

Deze maand verschijnt het aangrijpende boek ‘Het bloed schreeuwt uit de aarde’, geschreven door Wim Verwoerd uit Nieuw-Lekkerland. Het beschrijft in 464 bladzijden, inclusief foto’s en kaarten, de hartverscheurende geschiedenis van eeuwenlange Jodenvervolging in christelijk Europa. Op zaterdag 14 december is er een boekpresentatie in het kerkgebouw aan de Noordweg 370 te Middelburg (sint Laurens). Met muzikale begeleiding van Christiaan Verwoerd. Toegang gratis. Het boek kan voor besteld worden via www.hetbloedschreeuwt.nl en is tevens verkrijgbaar bij de christelijke boekhandel.

Kerstconcert Gasthuiskerk

16:00 | Gasthuiskerk

Het jeugdkoor Goes en TY verzorgen een kerstconcert op 14 december vanaf 16.00 uur in de Gasthuiskerk in Middelburg. Jongeren in het koor komen uit heel Zeeland en zingen liederen van Ton Koopman. Het wordt afgewisseld met een optreden van Esra Jonckman met fluit. Esra heeft de Eastman Muziekprijs 2019 gewonnen. Daarnaast wordt door Hetty Vermeer een eigentijds kerstverhaal verteld. Het koor wordt begeleid door het kamerorkest TY. Een bijzonder concert waar jong talent het podium wordt gegeven! Kijk voor meer informatie en kaarten op de website van TY www.tyzeeuwskamerorkest.nl

Zondag 15 december

Bijzondere kerkdienst

14:30 | Odulphuskerk

Op zondag 15 december zal er weer een bijzondere kerkdienst worden gehouden, we vieren dan het Kerstfeest, dit wordt georganiseerd voor en met mensen, met en zonder beperking. Deze dienst vindt plaats in de "Odulphus kerk", Torenstraat 8 In Meliskerke. M.m.v. gospelkoor "Inspiration" o.l.v. Morits Benschop. Organist: Harrie Roubos. Voorganger ds. Bertien van Ginhoven. Aanvang 14.30 uur.

Volkskerstzang

19:00 | Sporthal de Couburg

Harmonie Voorwaarts en Protestantse Kerk Koudekerke organiseren op 15 december hun jaarlijkse Volkskerstzang in de Courburg. Veel samenzang, muziek, solo-zang en het kinderkoor van basisschool 't Klinket! Aanvang 19.00 uur en toegang vrij, er zal een collecte gehouden worden voor de onkosten.

Maandag 16 december

Volkskerstzang Oostkapelle

19:30 | Zionskerk

Op maandag 16 december zal om 19.30 uur in de Zionskerk in Oostkapelle de jaarlijkse Volkskerstzang worden gehouden. Wij hopen met een volle Kerk de aloude bekende Kerstliederen te mogen zingen op weg naar het Kerstfeest. Medewerking wordt verleend door Brassband Crescendo. Kom luisteren naar de kinderen uit Oostkapelle en omstreken voor een bijzonder eenmalig optreden. Toegang is gratis, na afloop gezellig napraten met warme chocomelk.

Woensdag 18 december

Lezing theosofie

19:30 | ZB Planbureau en Bibliotheek

Reïncarnatie en astrologie op 18 december in ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, zaal open vanaf 19.00 uur. Reïncarnatie en astrologie zijn bekende begrippen. Minder bekend is dat alles in de kosmos leeft en cyclisch perioden van activiteit en rust kent. Alle wezens hebben een bepaald karakter opgebouwd, dat verder ontplooid kan worden door o.a. reïncarnatie in de daarbij passende astrologische omstandigheden. Woensdag 18 december organiseert Theosophical Society Point Loma een lezing over Reïncarnatie en astrologie, 19.30-21.45 uur. Toegang vrij. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Meer informatie: www.blavatskyhouse.org; 0118-643908/06-27234368.

Een groot aantal vrijwilligers van Repair café.
Kerstconcert Apollo Domburg met Lezzom.