Unite!, Olieverf op doek van Leen van Duivendijk
Unite!, Olieverf op doek van Leen van Duivendijk LEEN VAN DUIVENDIJK

Zeeuwse Kunstkring exposeert in de Vleeshal

MIDDELBURG - De ZKK leeft, en hoe! Al 61 jaar lang. Er is een veelzijdige expositie ingericht met nieuw werk van 18 professionele kunstenaars in de Vleeshal, aan de Markt in Middelburg met als titel “Vrijheid is kleur”. Ook dit jaar zijn er weer 2 nieuwe leden toegelaten: Joke Konings (exposeert nu al mee) en Tim van Eenennaam (zijn werk is te zien in VT wonen).

Op 20 december wordt de expositie geopend door gedeputeerde Anita Pijpelink om 17.00 uur. Iedereen is hiervoor welkom. Vanaf 21 december t/m 5 januari is de verkoop-tentoonstelling dagelijks open van 12.00 uur tot 17.00 uur, behalve Eerste Kerst en Nieuwjaarsdag, dan zijn we dicht.

Deelnemers
De deelnemende kunstenaars komen uit heel Zeeland tw Walcheren: Cobi Boone:Bij het werken in steen was ze al enige tijd bezig met het thema: stilleven. Nu ze veel met papier werkt gaat ze door met hetzelfde thema. “Stilleven, dat is voor mij: zoeken naar Schoonheid.”

Marion Crezee: Sinds vorig jaar lid. Al sinds lang is de natuur de belangrijkste inspiratiebron voor haar tekeningen en werken op papier. Alle aspecten kunnen tot onderwerp dienen; bomen, planten, dieren, schoonheid, verval, leven en dood. In haar werk verbindt ze vaak figuratie met abstractie, tegenpolen die ze tot een verrassende symbiose probeert te brengen.

Leen van Duivendijk: Werkt met verschillende olieverf-technieken op doek aan zijn bekende waterwerken. Het werk ontwikkelt van een “water-afbeelding” naar een verbeelding van de sensatie van intensief kijken naar water: reflectie, beweging, ritme, moire-effecten, verkleuring, transparantie, los van tijd, plaats en context. Mondiaal en tijdloos.

Jan de Heer: Werkt als het kan elke dag aan zijn tekeningen in gemengde techniek. De kracht van het materiaal - met name ook van het papier- het handschrift en het gereedschap spelen een belangrijke rol. De gevonden vormentaal blijft steeds in ontwikkeling.

Michiel Hermsen: Kenmerkend voor zijn schilderijen is het gebruik van pure geometrische vormen en een minimum gebruik aan kleuren om een optimaal resultaat te bereiken. Vormen worden repeterend gebruikt in zowel vlakken als lijnen zonder overheersend te zijn of scherp te contrasteren.

Helma Hulscher: Sinds vorig jaar lid. Vertrekkend vanuit het landschap komt Helma tot schilderijen waarin de compositie, de kleur en de picturaliteit van de verf het overnemen van de representatie. Zo ontstaat er in haar werk een nieuwe, autonome beeldende realiteit. Volledig abstract worden haar schilderijen nooit: er blijft altijd een referentie naar de werkelijkheid.

Paula Termeer: Nooit een gebrek aan fantasie of creativiteit gehad. Jaren geleden maakte zij - als keramiste - velen gelukkig met haar humoristische vogels. Toen die echter gevlogen waren, is de draaischijf ingeruild voor een drukpers en heeft klei plaatsgemaakt voor papier. Wat bleef is het vermogen om iets te maken waar anderen plezier aan beleven of vrolijk van worden. Zij maakt uitgebalanceerde grafiek in unica of in kleine oplage. [l]