Het Oberufer Mysterie Spel

MIDDELBURG - Het Oberufer mysterie kerst en herderspel. Iedereen kent het kerst verhaal wel. Vroeger was dat wel anders. De mensen konden niet lezen of schrijven. In de kerken werd ook in die tijd in het Latijns gesproken. De mens leefde in die tijd meer van uit hun eigen beleving, de geesteswereld werd anders beleeft en mysteriën waren niet ongebruikelijk.

Uit de landstreek bij het Bodenmeer (huidige grens Duitsland/Zwitserland) vertrekken in de 16e en begin 17e eeuw groepen boeren richting het oosten. Zij strijken uiteindelijk neer in Tsjechië, Oostenrijk en Hongarije (het dorpje Oberufer). In en rond dat dorp bouwen de Duitstalige immigranten een bestaan op. De oorspronkelijke taal en cultuur van deze boeren blijven, door de geïsoleerde ligging van hun woongebied, eeuwenlang bewaard. De taalkundige Karl Schröer ontdekte dat de boeren al eeuwen lang ook hun eigen kerstspelen opvoerden in de kerst tijd. Spelen die, bijna ongewijzigd waren gebleven. Spelen die opgevoerd werden door 11 personen vanaf een boeren wagen. Maria, Jozef, een Engel, 3 waarden en 4 herders. Om het geheel aan te kondigen was er een sterrezanger die de mensen bij elkaar riep en de hoog geplaatste personen van de maatschappij eerst keurig begroeten.

De tijden zijn veranderd, bijna iedereen kan lezen en schrijven. Maar om de spelen niet verloren te laten gaan worden ze elk jaar toch over de hele wereld opgevoerd, op sommige scholen is het gebruikelijk dat leraren het opvoeren voor de leerlingen, op Walcheren en Zeeuws Vlaanderen is er een groep vrijwilliger die het u ook kunnen laten beleven.

Het wordt dit jaar 4 maal opgevoerd. De eerste twee uitvoeringen hebben reeds plaatsgevonden op 14 en 15 december. Op vrijdag 20 december is de eerstvolgende voorstelling in de kloostergangen van de Abdij, aanvang 17.00 uur. Ook hier zijn dekens om u te warmen en na afloop warme chocolademelk en glühwein. Op zondag 22 december is de laatste voorstelling in de H H Petrus en Pauluskerk, aanvang 14.00 uur, Vogelwaarde. De toegang is overal vrij.

Voor meer informatie, of als u mee wilt doen met de spelen kunt u contact opnemen met: tel. 06-40906072. [l]