Rinus Kriekaard uit Yerseke in actie bij Biljartvereniging Middelburg. FOTO MARIJN RIEMENS
Rinus Kriekaard uit Yerseke in actie bij Biljartvereniging Middelburg. FOTO MARIJN RIEMENS Foto: Marijn Riemens

'Qua ruimte is het biljartlokaal ideaal'

MIDDELBURG – Mensen met een lichamelijke beperking kunnen sinds kort biljarten bij Biljartvereniging Middelburg. De club huist in een ruimte in het voormalige schoolgebouw aan de Ravensteijnweg. Rinus Kriekaard uit Yerseke stootte begin deze maand de eerste bal.

DOOR MARIJN RIEMENS

Het idee om mensen met een lichamelijke beperking te laten biljarten is afkomstig van Leen van de Merbel en Ben van Bergen. Ze zijn lid van biljartvereniging Middelburg. “Wij hadden zo’n half jaar geleden contact met een biljartvereniging uit Zeeuws-Vlaanderen. Daar biljarten al mensen met een lichamelijke beperking”, zegt Van de Merbel uit. “Het leek ons mooi om dit hier ook te doen. Zo is het balletje gaan rollen.”

Volgens Van de Merbel en Van Bergen past het idee goed bij de Middelburgers. “Het sluit erg aan bij ons sociale karakter. Bij ons is iedereen welkom. We hebben zestig leden die ouder zijn dan 55 en soms kampen met fysieke ongemakken. Ze komen graag samen om te biljarten”, vertelt Van Bergen. “Het gaat vooral om de gezelligheid. Mensen met een lichamelijke beperking moeten zich ook kunnen ontspannen en genieten van gezelschap.” De locatie aan de Ravensteijnweg is geschikt voor het idee. “Alle voorzieningen zijn in het gebouw aanwezig. Ons clublokaal bevindt zich op de eerste verdieping, maar er is een lift en een invalidentoilet. Biljarters met een lichamelijke beperking kunnen daar gebruik van maken.”

Ruimte

Rinus Kriekaard biljart bij de senioren in Yerseke en speelt regionale competitie in Terneuzen. Hij zit in een rolstoel en is blij met het initiatief van Biljartvereniging Middelburg. “Het is een goed idee van de club om aangepast biljarten mogelijk te maken. Als ik in Middelburg had gewoond, sloot ik me direct bij de vereniging aan”, zegt hij. “Het biljartlokaal is qua ruimte ideaal. De tafels zijn precies hoog genoeg, zodat mensen in een rolstoel er makkelijk bij kunnen. Eromheen rijden is ook geen probleem. Het maakt het in mijn ogen voor mensen met een lichamelijke beperking aantrekkelijk om hier naartoe te gaan.”

Initiatiefnemers Van de Merbel en Van Bergen hopen dat er veel mannen en vrouwen met een lichamelijke beperking bij Biljartvereniging Middelburg komen biljarten. Het kan iedere vrijdagmorgen gratis tussen 9.30 uur en 12.00 uur in het clublokaal. Aanmelden kan door te bellen naar 0118-558460.

Wie vaker dan één keer per week wil biljarten is ook van harte welkom. Een lidmaatschap kost tien euro per persoon per maand.

Meer informatie is te vinden op www.biljartverenigingmiddelburg.nl.[l]