Van links naar rechts: Burgemeester Marga Vermue, Okke Verschelling, Jente Boone, Jessica Geensen (Stedin) Sem Gellman en Jhr. Mr. (Hugo) Schorer (Zeeuws Genootschap). FOTO WILBERT DEN BESTEN
Van links naar rechts: Burgemeester Marga Vermue, Okke Verschelling, Jente Boone, Jessica Geensen (Stedin) Sem Gellman en Jhr. Mr. (Hugo) Schorer (Zeeuws Genootschap). FOTO WILBERT DEN BESTEN Wilbert den Besten

Inspirerende ideeën van de jonge generatie vallen in de prijzen

MIDDELBURG - Hoe versnellen we de energietransitie in Zeeland? - de prijsvraag bedacht door het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen ter ere van zijn 250-jarig bestaan, heeft een enorm aantal deelnemers opgeleverd. In de afgelopen weken bogen de jury’s zich over de 120 inzendingen van in totaal meer dan 450 deelnemers. 15 inzendingen werden tijdens de YESC Award Ceremony beloond met een mooi geldbedrag.

Prijzen

Zes winnaars in de categorie 17+ gingen met 1500 euro naar huis. In de categorie voortgezet onderwijs (VO) gingen vier winnaars er met het prijzengeld vandoor. Hun ideeën werden door de vakjury van YESC betiteld als de beste oplossing om de energietransitie in Zeeland te versnellen. Naast de reguliere prijzen behaalden de deelnemers ook andere prijzen. Zo reikte Stedin in alle drie de categorieën (primair onderwijs (PO), voortgezet onderwijs en 17+ onderwijs) prijzen uit die door zijn onafhankelijke jury het beste beoordeeld werden. Jan-Jaap Corré presenteerde de gehele Award Ceremony.

Award Ceremony

De feestelijke avond startte met een geheel nieuwe voorstelling van theaterduo Sem en Suus. Ze schreven het stuk ‘Kon ik mijn zus maar recyclen’ speciaal ter gelegenheid van de YESC. Voorzitter van de Commissie Jeugd van het Zeeuws Genootschap prof. dr. Barbara Oomen blikte terug op alle activiteiten die YESC vandaag en dit jaar organiseerde. Vervolgens blikte André de Hamer, jurylid voor inzendingen van het PO, terug op de prijsuitreiking voor basisschoolleerlingen wat afgelopen middag plaatsvond in de ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland. Daar werd o.a. een prijs uitgereikt voor het winnende idee ‘brieven schrijven aan bazen’ door burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis.

Prijsuitreiking

Juryvoorzitter VO Jan Mol reikte de geldprijzen uit aan de winnaars in de categorie VO. Michel van Sluijs, eindredacteur bij Omroep Zeeland, reikte de Omroep-Zeeland Publieksprijs uit. Deze ging naar de inzending met het idee om een grote peilschaal aan te brengen op een toren als motivator. Koen Verbogt, lid van het bestuur van de Stichting Zeeuwse Publieke Belangen, reikte de Stedin-prijs voor de categorieën VO en 17+ uit. Juryvoorzitter dr. ir. Wim Thijs reikte zes keer 1500 euro uit aan de winnaars in de categorie 17+. Voorzitter van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen Jhr. Mr. (Hugo) Schorer reikte de historische penning uit aan de ideeën die het meest aansluiten bij de traditie van het Zeeuws Genootschap. Het Zeeuws Genootschap reikt sinds zijn oprichting in 1769 aan winnaars van de prijsvragen traditioneel een penning uit.

Winnende ideeën

Ideeën die in de prijzen vielen waren bijvoorbeeld: bewustwording door poëzie, alle scholen in Zeeland verduurzamen en met algen energie opwekken.

Voortgang voor YESC

YESC is geen eenmalige prijsvraag maar een gedachtegoed dat moet worden voortgezet. De ZB | Planbureau en bibliotheek van Zeeland heeft de intentie uitgesproken YESC voort te zetten in samenwerking met de Green Offices van Scalda, HZ University of Applied Sciences en University College Roosevelt. Het Zeeuws Genootschap droeg de YESC daarom tijdens de Award Ceremony over aan deze organisaties. [l]

Winnaars in de categorie 17+. FOTO ANGELA VERDAM - SCHERP FOTOGRAFIE
Winnaars in de categorie voortgezet onderwijs. FOTO ANGELA VERDAM - SCHERP FOTOGRAFIE