Lou Traas en en zijn vrouw Ramona Hitijahubessy, een foto uit een serie die Ruden Riemens heeft gemaakt. FOTO RUDEN RIEMENS
Lou Traas en en zijn vrouw Ramona Hitijahubessy, een foto uit een serie die Ruden Riemens heeft gemaakt. FOTO RUDEN RIEMENS Foto: Ruden Riemens

'We hebben iets ontzettend moois gecreëerd'

MIDDELBURG - Het zijn tropenjaren geweest, maar Lou Traas had ze niet willen missen. Met pijn in hun hart stoppen Lou Traas en zijn vrouw Ramona Hitijahubessy met café Ut Babbelaertje op de Vlasmarkt in Middelburg. “Het is en blijft een uniek en apart café”, zegt Traas.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De kroegbaas ziet op tegen het einde. Als het anders had gekund, was hij doorgegaan, maar voor Ut Babbelaertje is het einde verhaal. De reden zal niemand verbazen. “Iedereen weet het”, zegt Lou Traas, zittend aan de stamtafel in zijn kroeg. De inval van een paar jaar geleden, die niets dan een defecte brandblusser opleverde, heeft het echtpaar uiteindelijk de das omgedaan. “Het is een waanzinnig goed lopend café geweest, maar een sluiting en een omzetverlies van dertien maanden maak je niet goed.”

Hij kijkt het liefste terug op de vele mooie momenten in de afgelopen jaren, maar wil nog één ding over de inval kwijt. “Ik weet dat ik een schreeuwlelijkerd ben, maar die hele inval heeft de instanties niets opgeleverd. Toch heb ik geen enkel excuus gehad. Daardoor kan ik het moeilijk een plaats geven. Als iemand van de gemeente Middelburg hier was binnengestapt en het had uitgelegd, had ik wellicht gezegd: zand erover. Dat is niet gebeurd. Alleen aan Ad van de Kreeke, die toen in de gemeenteraad zat, heb ik heel veel gehad. Hij zou van mij zo burgemeester mogen worden.”

Traas is trots op wat hij en zijn vrouw hebben neergezet. Dat hij sinds hij de sluiting bekend maakte via Facebook bijna 900 berichten heeft gehad, zegt volgens hem meer dan genoeg. Ut Babbelaertje maakte na de opening in 2013 snel naam als kroeg waar altijd iets was te doen en iedereen welkom was. “We hebben vanaf het begin een divers publiek gehad. Het ging hier allemaal same. Het was bijna een soort familie. Dat persoonlijke was ook onze kracht. Natuurlijk, soms waren er spannende situaties, maar uiteindelijk ging iedereen met een lach naar buiten.”

Mensenmens

Traas, die opgroeide in een ondernemersgezin en voor Ut Babbelaertje al jaren actief was in de horeca, genoot achter de toog. “Rijk zijn we er niet van geworden, want we hebben de eindjes af en toe aan elkaar moeten knopen, maar gelukkig wel. Ik ben een mensenmens. Onze gasten en hun verhalen heb ik altijd geweldig gevonden”, legt Traas uit. “We leven tegenwoordig in een snelle tijd, maar hier zaten soms tachtig man binnen en dan keken er drie, hooguit vier op hun telefoon. De rest dronk lekker een biertje en was gewoon met elkaar in gesprek.”

Arie Ribbens

Ut Babbelaertje verwierf razendsnel faam met livemuziek en optredens van bekende artiesten: van Jules Deelder en Hans Dulfer tot Arie Ribbens en Bonnie St. Claire tot Bert Heerink en Helloïse tot reggaelegende Eek-A-Mouse, die hij via via naar Middelburg haalde. “Als je hem in jouw café ziet staan, ben je trots. Twee stappen verder en je bent bij Bob Marley. Het was een ontzettend groot feest. Daarom haalde ik ook alle artiesten. Uiteindelijk verdiende je er niet veel op, maar zo kreeg ik wel mensen binnen.”

De optredens mogen dan in het geheugen van veel Middelburgers staan gegrift, Traas zelf heeft andere hoogtepunten. Zo was het moment dat zijn vader de kroeg binnenstapte, eens rondkeek en hem vervolgens een kus gaf van groot belang. “Daar zat alles in. Hij was trots op me en op wat ik had bereikt. Daar werd ik stil van.”

Daarnaast is hij trots dat hij met zijn gezin alle stormen van de afgelopen jaren heeft doorstaan en dat Ut Babbelaertje een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten in het uitgaansleven van Middelburg. “We hebben iets moois gecreëerd. Het was een geweldige kroeg.” Traas wil stoppen met een klapper. Zondag 29 december is zijn laatste avond. De deuren gaan om 19.00 uur open. Iedereen is welkom. Wat er precies gaat gebeuren wil Traas nog niet zeggen. “Ik hoop dat het ontzettend druk wordt en dat iedereen geniet.” Wat hij daarna gaat doen? “Een uitkering aanvragen en even tot rust komen.”[l]