Gemengde gevoelens over onderzoek toerisme in Veere

DOMBURG - Chris Maas van de fractie van PvdA-GroenLinks is teleurgesteld dat de resultaten van de enquête van burgerinitiatief ‘Domburg waarheen’ niet zijn meegenomen in het onderzoek naar leefbaarheid en toerisme in de gemeente Veere.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het onderzoek is vorige week gepresenteerd in het gemeentehuis van Veere. Chris Maas vindt het jammer dat de resultaten van het onderzoek van ‘Domburg waarheen’, waarin inwoners hun grote zorgen uiten over de leefbaarheid van de badplaats, niet zijn meegenomen. Hij wil weten of het college van burgemeester en wethouders de resultaten van de enquête toch als ‘een waardevolle, lokale aanvulling’ zien en er iets mee gaan doen in toekomstig beleid.

Uit het onderzoek van de gemeente blijkt dat voor het grootste deel van de inwoners de voordelen van toerisme zwaarder wegen dan de nadelen. Voordelen zijn bijvoorbeeld de kwaliteit van de voorzieningen en directe economische effecten, bijvoorbeeld door particuliere verhuur. Nadelen ondervinden bewoners bijvoorbeeld op het gebied van verkeer, parkeren, de hoeveelheid zwerfafval, prijsstijgingen van huizen en de drukte in het algemeen, vooral in kernen als Zoutelande en Domburg. daar is sprake van een ‘zeer hoge druk’.

Met het onderzoek in de hand wil het college in gesprek met bewoners en ondernemers over de balans tussen toerisme en leefbaarheid. In januari staat het onderzoek op de agenda van de gemeenteraad.[l]