De berken, die zijn geschonken door Lukoil, zijn onlangs geplant. ARCHIEFFOTO
De berken, die zijn geschonken door Lukoil, zijn onlangs geplant. ARCHIEFFOTO Foto: Weekblad de Bode

GroenLinks niet blij met berken oliemaatschappij

MIDDELBURG - GroenLinks is naar eigen zeggen blij met elke boom die wordt geplant in Middelburg, maar niet met de tien berken in het Molenwaterpark die onlangs zijn geschonken door Lukoil.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Vertegenwoordigers van de Russische oliemaatschappij, die 45 procent van de aandelen heeft in Zeeland Refinery in Borssele, plantten de bomen twee weken geleden met burgemeester Harald Bergmann en wethouder Johan Aalberts van de gemeente Middelburg.

Strijdig

Raadslid Leny van den Heuvel van GroenLinks snapt dat niet. Ze vraagt of deze donatie niet strijdig is met de algemene uitgangspunten van de gemeente. De ambities van Middelburg op het gebied van klimaat en energietransitie passen volgens Van den Heuvel niet bij de praktijken van Lukoil.

Ook zegt ze in haar vragen aan het college van burgemeester en wethouders dat de oliemaatschappij het ‘niet zo nauw neemt met de mensenrechten’. Middelburg is één van de Shelter Cities, steden die onderdak bieden aan mensen die het moeilijk hebben omdat ze strijden voor mensenrechten.

Heesters

Er wordt meer groen geplant in het stadspark. Zo hebben kinderen van de Acaciahof vorige week heesters geplant. Leerlingen van de ABS doen dat in januari. Beide scholen staan aan de rand van het park.[l]