Dik Trom in het Minitheater.
Dik Trom in het Minitheater. Foto:

AGENDA

Woensdag 18 december

Lezing theosofie

19:30 | ZB Planbureau en Bibliotheek

Reïncarnatie en astrologie op 18 december in ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, zaal open vanaf 19.00 uur. Reïncarnatie en astrologie zijn bekende begrippen. Minder bekend is dat alles in de kosmos leeft en cyclisch perioden van activiteit en rust kent. Alle wezens hebben een bepaald karakter opgebouwd, dat verder ontplooid kan worden door o.a. reïncarnatie in de daarbij passende astrologische omstandigheden. Woensdag 18 december organiseert Theosophical Society Point Loma een lezing over Reïncarnatie en astrologie, 19.30-21.45 uur. Toegang vrij. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Meer informatie: www.blavatskyhouse.org; 0118-643908/06-27234368.

Lezing Reïncarnatie en Astrologie

19:30 | ZB Planbureau en Bibliotheek

Op woensdag 18 december organiseert de Theosophical Society Point Loma een lezing over Reïncarnatie en astrologie. De lezing begint om 19.30 uur in ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7 in Middelburg. De zaal is open vanaf 19.00 uur en de lezing eindigt om circa 21.45 uur. Toegang vrij. Er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Meer informatie: www.blavatskyhouse.org of bel (0118) 643908, 06 27234368.

Donderdag 19 december

Digicafé Westkapelle

13:30 |

Donderdag 19 december om 13.30 uur is er tot 15:30 uur een digicafé in het Polderhuis. Ondervind je ook weleens problemen als je met je laptop, smartphone of tablet werkt? Deze middag zitten er 2 vrijwilligers voor jullie klaar om je digitale problemen te tackelen. Neem je apparaat mee zodat je duidelijk kan laten zien waar het probleem zit. Toegang gratis

Workshop 'kerststukje maken'

19:00 | Wijkgebouw Palet

Wat is er leuker dan een zelfgemaakt kerststukje op tafel te zetten? Stichting wijkteam Middelburg zuid een workshop "kerststukje maken". De workshop vindt plaats in Wijkontmoetingscentrum het “Palet”, Johan van Reigersbergstraat 2, Middelburg-Zuid op donderdag 19 december van 19.00-21.00 uur. Opgeven voor 1 december is noodzakelijk! U kunt zich opgeven via wijkteam-zuid@zeelandnet.nl o.v.v. kerststukje.

Vrijdag 20 december

Kerstlezing 'Openheid voor een nieuw licht'

20:00 | ZB Planbureau en Bibliotheek

Op vrijdag 20 december wordt er door het Lectorium Rosicrucianum in de bibliotheek van Zeeland een kerstlezing verzorgd met als titel “Openheid voor een nieuw licht”. Aanvang 20.00-22.00 uur, toegang vrij. ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Kousteensedijk 7, Middelburg, http://www.rozenkruis.nl/bergen-op-zoom

Kerstspel in Abdij

17:00 | Abdij toren

Het kerstspel dat vrijdag 20 december wordt opgevoerd in de Kloostergangen van de Middelburgse Abdij stamt uit een eeuwenoude traditie: al zeker vijfhonderd jaar spreken elf personages dezelfde teksten uit en zingen dezelfde liederen. Aanvang 17.00 uur. Toegang gratis. Vol is vol (150 plaatsen beschikbaar). De Abdij is niet verwarmd, er liggen dekens zoals in vroegere tijden om u te warmen. Na afloop is er warme chocomelk en warme wijn. Het Oberufer kerstspel word dit jaar 4x opgevoerd. Ch. Dickens kerstmarkt Veere zaterdag 14 december 16.00 uur. 't Gasthuis Middelburg zondag 15 december 16.00 uur. Kloostergangen Abdij Middelburg vrijdag 20 december 17.00 uur. H.H. Petrus en Pauluskerk Vogelwaarde zondag 22 december 14.00 uur. Info: 06-40906072.

Kerstzang Nieuwland

19:30 | Dorpskerk

De kerstzang in de kerk van Nieuwland wordt dit jaar op vrijdag 20 december gehouden. Het programma vermeldt behalve samenzang optredens door het koor Clarity uit Sint Maartensdijk. De kerstzang begint om 19.30 uur. Na afloop is er warme chocolademelk.

Ster van Bethlehem

20:00 | Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen

Elk jaar in december geeft medewerker Ad Franse van Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen een lezing over de ster van Bethlehem. Is die ster vanuit de sterrenkunde te verklaren? Was het bijvoorbeeld een samenstand van planeten, een supernova of een komeet? En zo ja, wanneer exact vond dat hemelverschijnsel dan plaats? Of is de ster van Bethlehem een mysterie of verzinsel? De lezing vindt plaats op vrijdag 20 december om 20.00 uur. Meer op www.lansbergen.net.

Zaterdag 21 december

LPM staat op de Markt

9:00 |

De LPM staat zaterdag 21 december a.s. van 9.00 uur tot 16.30 uur met een Pagodetent op de markt in Middelburg.

Winterfair en optreden

12:00 | Galerie Bank

Zaterdag 21 december is er tijdens de Winterfair van Galerie BANK Aagtekerke een live optreden van the Company Of Sinners (vanaf 14.30 uur). Verder is er glaskunst, schilderijen, beelden, keramiek, grafisch werk, sieraden en kaarten. Kom sfeer proeven en genieten van een winters drankje en hapje. De Winterfair duurt de hele maand december en is elke vrijdag en zaterdag open van 12.00 tot 17.00 uur. Vrije toegang.

Kerst Sing-in Westkapelle

19:15 | Moriakerk

De kerst sing-in is een samenwerking van de Vrije Evangelische Gemeente Maranatha, de Protestantse Gemeente Westkapelle, de koren Exaudi en het Westkappels Koor, zangeres Hadassa, organiste Ellen Hansma en Brassband OKK Westkapelle. Het accent ligt deze avond op zingen: zang van de koren afzonderlijk, de koren samen, zang door Hadassa, of samenzang met het publiek. Bovendien zal Brassband OKK enkele muzikale intermezzo’s verzorgen. De kerst sing-in vindt plaats op 21 december om 19.30 uur in de Moriakerk aan de Markt 67 te Westkapelle. Kerk open vanaf 19.00 uur, toegang gratis.

Dik Trom

14:30 | Minitheater

Zaterdag 21 december gaat de 'vetste show van het jaar' in première bij het Middelburgs Theater: 'Dik Trom'. De show staat onder regie van Derek Meijer. De voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige film en geschikt voor iedereen vanaf zes jaar. De première begint om 14.30 uur in het Minitheater. Daarna is de voorstelling nog elf keer te zien. Zie www.middelburgsminitheater.nl.

Zondag 22 december

Kinderkerstviering

11:00 | Doopsgezinde kerk

Ook kinderen hebben behoefte om Kerst te ervaren. Zondagmorgen 22 december is er speciaal voor kinderen een viering ingericht. Geen toneelstukjes, geen optredens met applaus, maar zomaar een prachtig versierde kerk, kerstliedjes, zelf een kerstengel met een wens in de boom hangen, een kaarsje aansteken en het kerstkindje groeten. Kinderen met hun ouders of grootouders zijn van harte welkom! Zondag 22 december om 11 uur, Doopsgezinde Kerk, Lange Noordstraat 62 te Middelburg. www.dgwalcheren.nl.

Maandag 23 december

Kerstconcert

19:30 | Nieuwe Kerk

Het Groot Zeeuws Jongerenkoor met 100 leden geeft op maandag 23 december een uniek kerstconcert in de Nieuwe kerk (Lange Jan) van Middelburg. Tijdens het concert zingt ook het Walchers Mannenkoor o.l.v. Jan Wisse mee. Jan de Visser en Jan Wisse bespelen het orgel. Daarnaast is er een strijkorkest o.l.v. Lise de Munck. Lise speelt zelf mee op haar dwarsfluit. Solist is John Hoekman. Het Groot Zeeuws Jongerenkoor, waar het Walchers Jongerenkoor een onderdeel van is, staat o.l.v. dirigent Peter Wildeman. U kunt kaarten reserveren via de website www.peterwildeman.nl, u krijgt dan een gereserveerde plaats. Het concert begint om 19.30 uur. Om 19.00 uur gaan de deuren open.

Dinsdag 24 december

Sport- en Spel Winterfestijn

10:00 | De Kruitmolen

Het winterfestijn is een jaarlijks spektakel voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar. Het is een dag vol met workshops, springkussens en gezelligheid. Er is vermaak voor jong tot oud. Dit jaar komt Nederlands international Youssef Ben Salam een zaalvoetbal-clinic komen geven! Daarnaast zijn er hockey, tafeltennis en knutselworkshops én er zijn muziekworkshops. Kortom, een super sportieve, gezellige dag! Het winterfestijn vind plaats op dinsdag 24 december in sporthal de Kruitmolen te Dauwendaele. De dag duurt van 10:00 tot 16:00. Het winterfestijn wordt georganiseerd door Welzijn Middelburg en de Gemeente Middelburg.

Vakantie Bijbel Club

10:00 | Boerderij Pitteperk

Dinsdag 24 december is het weer Vakantie Bijbel Club! We gaan luisteren naar het verhaal over de geboorte van de Heere Jezus, zingen, knutselen en we gaan met elkaar eten! Kom jij ook (weer)? Alle kinderen van ongeveer 3 tot 12 jaar zijn hartelijk welkom van 10.00-13.00u in de schuur van Kaasboerderij Pitteperk.

Kerstavond in Doopsgezinde Kerk

19:30 | Doopsgezinde kerk

In de Doopsgezinde Kerk aan de Lange Noordstraat is Kerstavond het hoogtepunt van het jaar. Een vocaal ensemble brengt Engelse Kerstmuziek ten gehore en sopraan Maartje Stroo zingt dit jaar het Kerstevangelie. Bert Geleijnse zorgt voor de muzikale begeleiding. Dominee Leuny de Kam vertelt in haar overdenking iets over het bijzondere kunstwerk de 'Knife-angel'. Dit alles in een prachtig versierde kerk. Regelmatige, maar ook onregelmatige kerkgangers zijn van harte welkom! Kerstavond 24 december om 19.30 uur. Doopsgezinde Kerk, Lange Noordstraat 62 te Middelburg. www.dgwalcheren.nl

Kerstcantatedienst

21:00 | Ontmoetingskerk

Op dinsdag 24 december wordt in de Ontmoetingskerk de jaarlijkse kerstcantatedienst gehouden, het thema van deze dienst is 'Hoopvolle vreugde'. Het cantatekoor en instrumentalisten, onder leiding van Henk Harinck, zullen onder andere de psalmen 2, 19 en 130 van Claude Goudimel vertolken. Verder zullen tijdens deze dienst 2 kleine cantates van Briegel, het Confitebor Tibi Domino van Claudio Monteverdi en het Magnificat van Dietrich Buxtehude gezongen worden. Ds. Bart de Bruin gaat deze avond voor. Aanvang 21.00 uur.

Vrijdag 27 december

Kerstconcert

16:00 | Kleine Kerk

Vrijdag 27 december geeft Capella Veerensis uit Serooskerke om 16 uur een Kerstconcert in de Kleine Kerk in Veere. Het koor zingt deze keer kerstliederen van o.a J.S.Bach, Michael Haydn en Ola Gjello. Muzikale medewerking wordt verleend door de solisten Hanneke de Vroe en Nel van den Broeke. Organist/ pianist Jos Vogel en de violisten Petra Flipse en Arenda Honkoop. De algehele leiding is in handen van dirigent Willie den Hollander.

Zaterdag 4 januari

Marco Stroo leest voor

14:00 | De Drvkkery

Op zaterdag 4 januari zal Marco Stroo, schrijver en illustrator van het kinderboek 'De Bengeltjes' te vinden zijn in de Drukkerij te Middelburg. Daar zal hij van 14.00 tot 16.00 uur een voorlees en signeersessie houden voor zijn boek. De toegang is gratis.

Lezing over de ster van Bethlehem.
Afbeelding