Guillermo van Pamelen heeft al veel bekers gewonnen met karten. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Guillermo van Pamelen heeft al veel bekers gewonnen met karten. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin van Mijnsbergen

'Ik blijf voorlopig nog thuiswonen, dan is het sparen ook makkelijker'

MIDDELBURG - De kreet ‘Wij zijn de stad’ kent iedereen in Middelburg, maar wie zijn ‘wij’? In de rubriek ‘Zij zijn de stad’ zet Edwin Mijnsbergen bekende en minder bekende Middelburgers in de schijnwerpers. Op zijn geheel eigen wijze beschrijft hij wie zij zijn, wat zij hebben met de stad en met hun stadsgenoten. Deze week: Guillermo van Pamelen.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

”Ik ben nogal ondernemend ingesteld en weet wat ik wil. De autosport is een doel en een goed inkomen ook. Als je van mooie spullen houdt moet je zorgen dat je geld verdient." Als ik een uurtje met de goedlachse kartkampioen Guillermo van Pamelen heb gesproken is het eerste woord dat in me opkomt 'vastberadenheid'. Zelden sprak ik een jongen van zestien die zo goed voor ogen heeft wat hij gaat doen met zijn leven. Nog zeldzamer is dat ik ook het gevoel heb dat hij zijn doelen zal bereiken, als er niks geks gebeurt. Guillermo heeft een winnaarsmentaliteit.
Die mentaliteit bracht hem een goed gevulde prijzenkast. Zodra ik de woonkamer van het ouderlijk huis in de Grootmede in Dauwendaele betreed, zie ik de talloze trofeeën staan die hij heeft gewonnen met karten. Hij heeft een indrukwekkende erelijst. Bij het indoorkarten werd hij in 2018 Europees kampioen junioren, in 2017 Nederlands kampioen en bij het outdoorkarten werd hij in 2017 Nederlands/Belgisch kampioen.

Eremetaal

Al dat eremetaal roept de vraag op hoe fanatiek je moet zijn. "Heel fanatiek. Ik schrijf in mijn online profiel niet voor niets dat karten mijn leven is. Ik kwam al heel jong in aanraking met motorvoertuigen. Op het erf van mijn oom, Martin van den IJssel, zat ik als ventje van drie op een quad. Karten ontdekte ik op mijn zevende, tijdens een vakantie in Spanje. Mijn ouders vonden het wel wat voor mij. Mijn opa kartte vroeger ook, op ’t Vroon in Westkapelle. Het zit misschien wel in m’n bloed.”

Hoewel Guillermo de sport fanatiek beoefent is er meer in zijn leven. Vrolijk vertelt hij over Dauwendaele en over zijn tijd op de Franciscusschool in Westmede. Een feest van herkenning, want op die school - toen nog de Gaudeaumus - zat ik zelf ook. Zo gek veel is er in de loop der jaren niet veranderd. Zelfs schoolicoon Luc van den Hemel heeft hij nog meegemaakt.
Nu volgt Guilermo in Vlissingen een opleiding tot manager havenlogistiek aan Scalda, maar het is de vraag of hij daar iets mee zal gaan doen. Hij wil liever ondernemen in de vastgoedsector. “Als het kan koop ik een pand voor zakelijke doeleinden. Ik zal dan eerst flink moeten sparen. Gelukkig kan ik het heel goed vinden met mijn ouders. Zij steunen me in alles, niet alleen in de sport. Ik blijf voorlopig nog even thuiswonen. Dan is dat sparen ook een stuk makkelijker."

Licentie

Ondanks zijn vastberaden plannen lijkt Guillermo zich vooral op het heden te richten. Karten is nog steeds zijn leven en de autosport moet dat straks worden. Zijn rijbewijs heeft hij nog niet, maar een racelicentie voor het circuit al wel.

Acht hij het haalbaar dat hij ook in die wereld kampioen wordt? "Dat zou gaaf zijn, maar het is een lange weg en de sport kost veel geld. De Mazda MX-5 Cup lijkt me een mooi begin, maar alles draait om sponsors.”

Als karter wordt hij ondersteund door bedrijven als Wolf Rijbewijsshop, Van der Valk en Kustlicht Zeeland Vakanties, maar hij is altijd op zoek naar nieuwe sponsoren.

Hoe is Guillermo's band met Middelburg en Zeeland? "De kans is heel groot dat ik hier zal blijven. Voor mijn opleiding moet ik nog op stage, die ik graag in het buitenland wil doen, maar ik neig niet naar een vertrek naar de Randstad. Ik vind het hier fijn. Met Vlissingen heb ik niet zo gek veel. Met m’n vrienden ga ik wel eens iets drinken in Tripel, aan het Bellamypark, maar meer niet. Geef mij maar Middelburg. Deze stad heeft sfeer, en veel mooie, oude gebouwen. De verhalen die meneer Van den Hemel daar vroeger over vertelde op school boeiden me altijd. Middelburg heeft een rijk verleden als handelsstad. Haha, misschien voel ik me hier ook daarom wel thuis.”[l]