Sem Stroosnijder, Arie Schot en Johan Aalberts zijn het eens over de nieuwbouwwoningen op Walcheren. FOTO EUGÈNE DE KOK
Sem Stroosnijder, Arie Schot en Johan Aalberts zijn het eens over de nieuwbouwwoningen op Walcheren. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

Walcherse gemeenten zitten weer op één lijn

VLISSINGEN - De rechtszaak is van de baan en Middelburg, Vlissingen en Veere zitten weer helemaal op één lijn wat betreft het aantal woningen dat ze de komende jaren mogen bouwen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

In een bouwkeet in nieuwbouwwijk Scheldekwartier in Vlissingen hebben de wethouders Johan Aalberts (Middelburg), Arie Schot (Veere) en Sem Stroosnijder (Vlissingen) net voor de jaarwisseling de afspraken voor de Walcherse woningbouwmarkt ondertekend. Deze zijn geldig voor de periode 2016 tot en met 2025. “We denken hiermee een goed verhaal te hebben”, zegt Stroosnijder.

De provincie moet nog instemmen met de nieuwe afspraken. Ze wil de Zeeuwse regio’s zelf laten bepalen wie wat, waar en hoeveel mag bouwen. De drie Walcherse gemeenten spraken daar al sinds 2016 over, maar kwamen er niet uit. “We wisten niet hoe groot de koek was, maar moesten deze wel verdelen. Dat maakte het erg moeilijk”, aldus Aalberts.

Rechtbank

Het conflict spitste zich toe op de Middelburgse nieuwbouwwijk Essenvelt waar zo’n 400 woningen moeten verrijzen. Vlissingen vond dat dit uitbreidingsplan van de baan moest, omdat het ten koste zou gaan van het aantal woningen dat zij zou kunnen bouwen in het Scheldekwartier. Het conflict liep zo hoog op dat Vlissingen Middelburg voor de rechter daagde over het bestemmingsplan Essenvelt. Die zaak is van de baan. Veere zat al die tijd tussen de twee kibbelende partijen in, maar kon zolang er geen nieuwe afspraken waren geen nieuwe plannen ontwikkelen.

Prognoses

De drie gemeenten zijn na de zomer van dit jaar weer met elkaar in gesprek gegaan. Ze zijn het nu eens over het aantal en soort woningen dat er tot en met 2025 bij mag komen. “We zien Walcheren nu echt als één markt”, aldus Schot.

Ze vinden sowieso ook dat er meer flexibiliteit zou moeten zijn. De provincie bood hiervoor met haar systeem geen mogelijkheden. Met die gedachte in het achterhoofd hebben Middelburg, Veere en Vlissingen ruimte voor 400 extra woningen opgenomen in hun afspraken.

Arbeidsmigranten

Ze zien dat er in vergelijking met vorige keer meer vraag is naar nieuwbouw. In de eerste plaats door de aantrekkende economie en acute behoefte aan nieuwe huizen, maar ook door de groei van het aantal eenpersoonshuishoudens en de komst van arbeidsmigranten.

Voor die laatste doelgroep wil Walcheren de komende jaren 1000 wooneenheden realiseren. In Zeeland zijn er tot 2030 volgens schattingen zo’n 2500 plaatsen nodig voor deze doelgroep. “We zien dat de provincie zich in de prognoses vooral baseerde op geboorte en sterfte en migratie buiten beschouwing liet. Wij hebben dat nu wel meegenomen”, aldus Stroosnijder. “We moeten echt bouwen om aan die behoefte van verschillende doelgroepen tegemoet te komen”, aldus Aalberts. “Anders gaat het knellen.”

Ook spelen zaken als het verduurzamen van bestaande huizen en de behoefte aan recreatiewoningen mee. De gemeenten hebben berekend dat een groei van zeven procent van het aantal woningen nodig is om aan de vraag te voldoen, maar dat zij met hun nieuwe afspraken ‘slechts’ vijf procent invullen.

Evalueren

Als de provincie de afspraken goedkeurt, beloven ze twee keer per jaar de afspraken te evalueren en deze eventueel aan te passen als het nodig is. Middelburg mag volgens het ondertekende document tot en met 2025 netto 1576 nieuwe woningen ontwikkelen, Veere 429 en Vlissingen 1626. Hoewel nieuwbouwwijk Essenvelt aan de rand van de Zeeuwse hoofdstad deel uitmaakt van de afspraken zeggen de drie vooral te willen bouwen in bestaand gebied.[l]