Jan Leo van Deemter (l) van l'escaut en wethouder Sem Stroosnijder van de gemeente Vlissingen ondertekenen de overeenkomst.
Jan Leo van Deemter (l) van l'escaut en wethouder Sem Stroosnijder van de gemeente Vlissingen ondertekenen de overeenkomst. Foto: Britta Janssen

Handtekening voor 200 sociale huurwoningen op Scheldekwartier

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen en l’escaut woonservice hebben afspraken gemaakt voor de ontwikkeling van 200 sociale huurwoningen op het Scheldekwartier in Vlissingen de komende 10 jaar. Als eerste komen er circa 24 eengezinswoningen achter de Paul Krugerstraat. l’escaut hoopt deze huizen begin 2021 op te leveren.

DOOR BRITTA JANSSEN

De Vlissingse wethouder Sem Stroosnijder noemt de overeenkomst tussen beide partijen een belangrijk moment. Er is ruim een jaar over onderhandeld en nog veel langer over gesproken. “Tweehonderd woningen is fors, maar we hebben er vertrouwen in dat we die binnen tien jaar kunnen bouwen. We willen een nieuw stadsdeel realiseren met verschillende soorten woningen. Er komt sociale huur, middeldure huur en koopwoningen in alle sectoren.”

Hoofdlijnen

Het gaat om honderd grondgebonden en honderd gestapelde huizen, zowel eengezinswoningen als appartementen. Naar verwachting worden er ongeveer twintig huizen per jaar gebouwd. Waar die precies gebouwd worden en hoe ze eruit gaan zien, is nog niet bekend. De overeenkomst is gesloten op hoofdlijnen qua aantallen, prijs en tempo van de bouw.

Ontwikkelingen

“Per cluster kijken we waar we wat bouwen”, legt bestuurder Jan Leo van Deemter van woningcorporatie l’escaut uit. Daarbij spelen de twee partijen ook in op de ontwikkelingen in de woningmarkt. “De bouwkosten stijgen momenteel en dat baart ons wel zorgen”, zegt Stroosnijder. “Hopelijk trekt dat de komende jaren bij.”

Beweging

Van Deemter noemt de overeenkomst ook belangrijk voor beweging in de ontwikkeling van het Scheldekwartier vanuit andere hoeken. “Soms blijven partijen afwachten tot er iets gebeurt.”

Bouw

Het eerste bouwproject, achter de Paul Krugerstraat, wordt volgend jaar voorbereid. De bouw begint naar verwachting begin 2020 en duurt zo’n jaar. De huurwoningen komen ongeveer een halfjaar voor de oplevering op de website van Zuidwest Wonen te staan.[l]