De Scheldewijk wordt vlakbij het Kanaal door Walcheren gerealiseerd.
De Scheldewijk wordt vlakbij het Kanaal door Walcheren gerealiseerd. Foto: Scheldekwartier.nl

Scheldewijk wellicht verwarmd door Kanaal door Walcheren

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen laat de komende maanden onderzoeken of water uit het Kanaal door Walcheren de naastgelegen huizen in de nieuwe Scheldewijk in Vlissingen kan verwarmen.


DOOR BRITTA JANSSEN

Sinds juli mogen nieuwe woningen niet meer worden aangesloten op aardgas. Hoe de Scheldewijk dan het beste van energie kan worden voorzien heeft de gemeente laten onderzoeken. “Een collectief warmtenet aanleggen blijkt het meest kansrijk”, vertelt wethouder John de Jonge woensdag. “We maken hierbij gebruik van een energiebron die er al is, namelijk het water uit het kanaal.” De Scheldewijk verrijst in het noorden van het Scheldekwartier, tussen de De Willem Ruysstraat en Paul Krugerstraat en langs het Kanaal door Walcheren.

Een warmtenet is een leidingstelsel waarin water wordt gepompt. Een warmtepomp onttrekt warmte aan het water voor verwarming van de woning. Via dit systeem kunnen woningen ook gekoeld worden in de zomer. “We laten vijf deskundige marktpartijen een opzet maken voor de aanleg en exploitatie van een warmtenet.” Mocht uit deze marktverkenning, die een aantal maanden in beslag neemt, blijken dat een collectief warmtenet voor de Scheldewijk haalbaar is, dan moet de gemeenteraad deze aanleg goedkeuren.

Met dit onderzoek loopt de gemeente naar eigen zeggen vooruit op het verplichte warmteplan, dat alle gemeenten in Nederland uiterlijk in 2021 moeten hebben.[l]