Delta blijft ook na de overname zelfstandig vanuit Middelburg opereren. FOTO DELTA
Delta blijft ook na de overname zelfstandig vanuit Middelburg opereren. FOTO DELTA Foto: Delta

Zweedse reus neemt Delta Energie over

GOES - Het Zweedse Vattenfall wil de aandelen van Delta Energie overnemen. Delta Energie levert stroom en gas aan consumenten en het midden- en kleinbedrijf.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Met de telecomtak maakt het deel uit van Delta. Vattenfall wil alleen de aandelen van de energietak hebben.

De nieuwe eigenaar zegt dat Delta Energie als zelfstandig bedrijf vanuit Middelburg blijft opereren. Volgens CEO Marco Visser van Delta verandert er voor de Zeeuwen ook niets. Hij vertelt dat de huidige contracten blijven bestaan, de voordelen voor mensen die energie en telecom samen afnemen ook en dat de Delta-winkels in de Zeeuwse steden open blijven. "Delta Energie krijgt een fundament voor een duurzame toekomst", zegt hij. "Wij willen het mogelijk maken om fossielvrij te leven binnen één generatie en kunnen dit nu met Delta Energie realiseren", zegt directeur klanten Cindy Kroon van Vattenfall.

De Zweedse reus is één van Europa's grootste energiebedrijven. In Nederland heeft het onder meer Nuon en Feenstra en Powerpeers al onder haar hoede. Het bedrijf heeft bovendien een windpark in Zeeuws-Vlaanderen laten bouwen en neemt de stroom af van een groot zonnepark in Middelburg.

De overname van Delta Energie moet nog worden goedgekeurd door de ondernemingsraad en de Autoriteit Consument en Markt.

Het huidige Delta is een overblijfsel van het voormalige Delta dat in 2017 zich vanwege de Europese wet- en regelgeving moest opsplitsen. Het is toen uiteengevallen in netbeheerder DNWG, PZEM. dat zich richt op de productie en levering van energie voor de zakelijke markt, en Delta dat in handen was van het Zweedse investeringsfonds EQT Infrastructure.[l]