De Lasloods zit vol voor de bijeenkomst over het Nollebos.
De Lasloods zit vol voor de bijeenkomst over het Nollebos. Foto: Britta Janssen

Tegenstanders bebouwing Nollebos laten zich horen

VLISSINGEN – Tijdens de aftrap van de gemeente Vlissingen om samen met inwoners de toekomstige invulling van het Nollebos in Vlissingen te bepalen lieten woensdagavond vooral veel mensen van zich horen die tegen verdere bebouwing in het bos te zijn.

DOOR BRITTA JANSSEN

De gemeente belegde de avond in de Lasloods, in de binnenhaven in Vlissingen, om inwoners en andere belangstellenden uit te nodigen voor werksessies over het Nollebos en aangrenzende Westduingebied. Die moeten over ongeveer een jaar uitmonden in een visie waarover de gemeenteraad een besluit kan nemen.

Zoethoudertje
Geïnteresseerden kunnen binnen de kaders die de gemeenteraad eerder bepaald heeft meedenken over thema's als landschappelijke en cultuurhistorische aspecten en verbindingsroutes in het Nollebos. De meeste aandacht ging woensdagavond naar het onderdeel voor de visie over de mogelijkheden om de bestaande twee bedrijven in het Nollebos – de sauna en Kanovijver – 'toekomstbestendig te maken', zoals de gemeenteraad dit heeft geformuleerd. Beide ondernemers willen graag vernieuwen en uitbreiden. Hierover kwamen veel vragen en opmerkingen uit de goedgevulde zaal. Het overgrote deel van de aanwezigen bleek tegen verdere bebouwing in het bos te zijn. Onderhoud plegen aan het groen was voor velen voldoende.
De Vlissingse wethouder Rens Reijnierse en architect Jan van Minnebruggen probeerden het publiek ervan te overtuigen dat het Nollebos niet wordt volgebouwd. Onder meer de provinciale Kustvisie verhindert dit, benadrukte de wethouder. Toch nam dit de achterdocht in de zaal niet weg. De gemeenteraad stelde eerder een zoekgebied vast waarbinnen de twee ondernemers kunnen vernieuwen. Aanwezigen lieten blijken niet tegen vernieuwing te zijn, maar wel tegen meer stenen in het groen. Dat ze dan worden uitgenodigd om mee te denken over hoe het groen eruit gaat zien, vonden velen een zoethoudertje.
Daarbij deelde Leon Riekwell van actiegroep ‘Red Nollebos-Westduinpark’ mee dat de groep niet wil meedenken over de invulling van het gebied, zolang het plan van Ecoparks voor 240 huisjes en een hotel met 120 kamers in het Nollebos niet definitief van tafel is. Omdat het bedrijf een advocaat in de arm nam nadat de gemeenteraad dit plan in 2017 had afgekeurd, is de actiegroep bang dat er achter de schermen nog met Ecoparks gesproken wordt. Reijnierse ontkende dit. “Iedere aansprakelijkheid van de gemeente is afgewezen. De brieven hierover zijn openbaar en te lezen op onze website. Ik zal ervoor zorgen dat ze prominenter zichtbaar worden.”

Gemeenteraad
Het Nollebos en Westduingebied zijn 44 hectare groot, aldus de architect. “Met een goed ontwerp hoeven de verschillende functies geen last van elkaar te hebben.” Op de vraag of de twee zoekgebieden niet van tafel kunnen, zei hij dat dat niet gaat, omdat het een van de vastgestelde kaders is. “Maar een conclusie na de werksessies kan zijn dat het niet aanvaardbaar is”, aldus Van Minnebruggen. "Als u het Nollebos wilt houden zoals het is, breng dit dan in", zei de wethouder. “Ik kan niet toezeggen dat de bebouwing niet groter wordt. Dat is aan de gemeenteraad”, aldus Reijnierse.
Verschillende gemeenteraadsleden waren aanwezig de Lasloods, zoals SGP-fractievoorzitter Lilian Janse. “Ik merk dat veel mensen de gemeente wantrouwen en ik hoop dat het college van burgemeester en wethouders hier wat aan doet. Over de zoekgebieden is steeds gezegd dat die door de raad zijn bepaald, maar er wordt niet bij verteld dat de complete oppositie tegen was. De SGP is voor vernieuwing op het eigen terrein voor de twee bedrijven, maar zonder uitbreiding.”

Meer informatie
De architect riep aanwezigen op zich aan te melden voor de - waarschijnlijk drie - werksessies en hun ideeën te delen. De eerste sessie staat gepland voor woensdagavond 20 februari in het stadhuis in Vlissingen. Een tijd is nog niet bekend gemaakt.
Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.vlissingen.nl/nollebos. Hier wil de gemeente ook nieuws over de voortgang van het proces bekendmaken. Daarnaast komt er een digitale nieuwsbrief over dit project waarop mensen zich kunnen abonneren. Tot woensdag 20 februari kunnen belangstellenden ook een enquête invullen via deze website. Voor vragen en opmerkingen is er het mailadres nollebos@vlissingen.nl.[l]