Benefietconcert voor jongeren in Braziliaanse favela's

VLISSINGEN - Op zaterdag 9 februari geeft de Zeeuwse pianist Mark van der Feen een (benefiet) piano recital in de concertzaal van Ter Reede in Vlissingen.

Onlangs waren in hetzelfde gebouw de opnamen voor de bekroonde film "Ik ook van jou", met in de hoofdrollen Nellie Frijda en Frits Lambrechts, over een dementerende vrouw, die door het pianospel van Mark van der Feen weer even haar oude liefde herkende in Frits. Professor Erik Scherder maakt er veel werk van om te vertellen welke positieve invloed muziek op de hersenen kan hebben. Niet alleen bij dementerende mensen, maar vooral ook bij jongeren in hun ontwikkeling.

Muziekproject
De Haagse stichting Aprisco werkt samen met de Zeeuwse stichting Petra aan muziekprojecten, die door muziektherapeute Pauline de Vet zijn opgezet in de favela's van Rio de Janeiro voor jongeren, die zonder extra ondersteuning en bescherming gevaar lopen geronseld te worden door de drugsdealers. Voor de meisjes is er het risico om al heel jong zwanger te worden.
Door het vele geweld in de sloppenwijken is scholing beneden de maat en vinden maar weinig kinderen, zonder hulp, de weg naar een baan. Ouders houden hun kinderen binnen, voor zover ze zelf thuis zijn want de meeste ouders werken overdag en dan zijn de kinderen na school aan zichzelf overgelaten. Lekker buiten spelen is er niet bij vanwege de vele gevaren. De drugsdealers domineren de sloppenwijken en staan vaak verborgen in hoekjes of achter bomen, leunend op hun geweren. De Braziliaanse Daniel Dias maakte een korte film van het leven in de favela, die vertoond zal worden.
Samen met Marrie van der Feen en Pauline de Vet gaf Mark in 2016 muzieklessen in de sloppenwijken van Rio de Janeiro. Dit werk wordt sindsdien voortgezet door lokale muzikanten, die grotendeels door de Nederlandse stichtingen betaald moeten worden. Er is dus geld nodig om de schier hopeloze toestand van de mensen in de sloppenwijken te verbeteren. Het concert is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt in dank aanvaard. Mark van der Feen speelt: De Sicilienne van J.S. Bach, de preludes 4 en 14 van Chopin, Gershwin en eigen improvisaties.
Zaterdag 9 februari in Ter Reede, Vredehoflaan in Vlissingen. Van 15 tot 16 uur. Toegang gratis. Vrijwillige bijdrage. [l]