Met de hand op de knip kan de gemeente Vlissingen zich niet goed voorbereiden op de toekomst.
Met de hand op de knip kan de gemeente Vlissingen zich niet goed voorbereiden op de toekomst. Foto: Britta Janssen

Provincie schaart zich achter bezorgd Vlissingen

VLISSINGEN - De provincie Zeeland maakt zich zorgen over de toekomst van Vlissingen. In een brief aan het ministerie van Binnenlandse Zaken vraagt ze of het rekening kan houden met de slechte financiële situatie van de gemeente. Ze wil dat Vlissingen zich kan blijven ontwikkelen.

DOOR EUGÈNE DE KOK EN BRITTA JANSSEN

Vlissingen zit in een Artikel 12-traject. Ze krijgt in dat kader 85,6 miljoen euro, maar moet zelf ook veel doen om de begroting te saneren. Zo is alle franje geschrapt en worden de belastingen flink verhoogd.

Onroerendezaakbelasting

Het college van Gedeputeerde Staten reageert met haar brief op een boodschap van Vlissingen van vorig jaar. Daarin uitte de gemeente haar ongenoegen over de onroerendezaakbelasting, die tot 150 procent van het landelijk gemiddelde moet worden verhoogd. Vlissingen vindt 140 procent ruim voldoende. '150 procent is een boete voor onze inwoners', stelde de Vlissingse wethouder John de Jonge eerder al.

'Vlissingen heeft geen geld om mee te doen'

Als de Vlissingers nog eens tien procent meer moeten betalen, komt de rekening van het Scheldeterrein volgens hem onevenredig op hun bordje terecht. Die aankoop veroorzaakte de financiële problemen. 'Het ministerie en de provincie stonden achter de aankoop en vonden het een goede investering. Als het fout zou gaan met de ontwikkeling hadden wij de indruk dat ze ons niet in de kou zouden laten staan. Dat gevoel hebben wij nu wel.'
Het provinciebestuur noemt geen percentages, maar vindt wel dat Vlissingen ‘een forse bijdrage moet leveren’. “Hoewel ze ook fors geld krijgt”, erkent gedeputeerde Jo-Annes de Bat. “Wij blijven zoveel mogelijk weg van getallen en trekken het breder.”

Uitdagingen

Hij hoopt dat de overheid denkt aan Vlissingen als het Interbestuurlijk Programma (IBP) vorm krijgt. Daarin komt te staan hoe Den Haag en alle lagere overheden uitdagingen, zoals de energietransitie, het tegengaan van eenzaamheid en verminderen van mensen met problematische schulden vorm willen geven. “Vlissingen heeft geen geld om mee te doen. Wij vragen of bepaalde projecten in het kader van het IBP daarom in Vlissingen plaats kunnen vinden.” Volgens de provincie kan het als één van de grotere gemeenten van Zeeland dan ook een rol van betekenis blijven spelen in Zeeland. In dat verband is de provincie een groot voorstander van samenwerking tussen de Walcherse gemeenten.

Marine
Door de Artikel 12-status heeft Vlissingen de komende tien jaar geen geld voor nieuw beleid. Dat zet Vlissingen voor bijvoorbeeld het realiseren van de klimaatdoelstellingen op achterstand, aldus de wethouder, maar ook op andere vlakken. "Het ministerie van Defensie heeft tot 2033 een budget van zes miljard euro om nieuwe schepen te bouwen. Wij hebben hier de enige marinewerf van Nederland. Maar om zo'n grote klus te kunnen aannemen, moeten de werf en omgeving wel worden vernieuwd. Bijvoorbeeld de kades moeten worden opgeknapt. We willen met het ministerie in overleg over hoe wij handen en voeten kunnen geven aan dit soort toekomstige ontwikkelingen."[l]