strand-oostkapelle-dna
strand-oostkapelle-dna Foto:

Voorstel voor duidelijker beleid honden op het strand

VLISSINGEN - Met strengere regels voor de stadsstranden en meer vrijheid op de rustigere stranden wil het Vlissingse college van burgemeester en wethouders het hondenbeleid eenduidiger maken.


DOOR BRITTA JANSSEN


Het college stelt de gemeenteraad voor om het zomerregime gelijk te trekken met dat van de aangrenzende gemeente Veere. Het hoogseizoen loopt nu van 15 april tot 1 oktober en dat wordt dan 1 mei tot en met 16 september. Dan zou een totaal hondenverbod van kracht worden voor de stranden van het Keizersbolwerk tot en met het Nollestrand. “Nu mogen honden nog het strand op bij de Coosje Buskensstraat, maar hoever ze dan mogen lopen is onduidelijk”, vertelt burgemeester Bas van den Tillaar. Daarom gaat hier een streep door. Op de glooiing onderaan de boulevard zijn honden, mits aangelijnd, wel welkom.
Op de rustigere stranden richting Dishoek na het Nollestrand willen b&w de regels versoepelen. Voor het Zwanenburgstrand en Westduinstrand is het idee honden in de zomerperiode aangelijnd toe te staan tussen 10.00 en 19.00 uur. Van 19.00 tot 10.00 uur mogen ze loslopen. In het laagseizoen, van 17 september tot en met 30 april, mogen ze op alle Vlissingse stranden onaangelijnd rondrennen.
De regels vanaf het Keizersbolwerk de andere kant op, de Groene Boulevard, veranderen niet. Vanaf het sluisje bij de jachthaven tot paviljoen De Punt mogen honden altijd aangelijnd lopen.
Het college komt met het plan nadat de gemeente vorig jaar veel reacties kreeg over het onduidelijke beleid. “Er was een lappendeken aan regels ontstaan”, erkent de burgemeester.
Het voorstel ligt ter inzage in het gemeentehuis en iedereen kan er tot en met 25 februari op reageren. De reacties gaan naar de gemeenteraad. Die bespreekt het plan naar verwachting eind maart en besluit er waarschijnlijk op donderdag 11 april over.[l]