Betere tijden voor zorgenkind Orionis Walcheren

VLISSINGEN - Steeds meer mensen met een uitkering vinden een baan te vinden via Orionis Walcheren. De gemeente Vlissingen begint dat nu ook te merken in haar portemonnee.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dat blijkt uit een rapportage over het klantenaantal in 2018. “Vorig jaar is het aantal mensen met een uitkering sterker gedaald dan we hadden voorzien”, zegt wethouder Sem Stroosnijder van de gemeente Vlissingen. “En dat is goed nieuws, want hoe lager het klantenaantal, hoe lager onze uitgaven dit jaar zijn.”

De gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen dachten dat op 31 december vorig jaar 3156 mensen een uitkering zouden hebben, maar dat waren er 3073. Het is een verschil van 83 mensen. Volgens Stroosnijder is de groeiende economie verantwoordelijk voor de uitstroom van 58 mensen. Voor 25 mensen is het moeilijker om een verklaring te vinden. “Dat kan komen door de extra inspanningen die we leveren en het plan van aanpak dat in 2017 is vastgesteld.” De daling levert financieel voordeel op voor de gemeenten, want elke klant kost ze zo’n 15.000 euro. Voor Vlissingen betekent het dit jaar een overschot van bijna 395.00 euro, maar dat kan oplopen tot één miljoen euro in 2022. Stroosnijder zegt dat er betere tijden aankomen voor Orionis. Het werk- en leerbedrijf is jaren een zorgenkind geweest. “De ommekeer is in 2017 al ingezet met het plan van aanpak. Daarvan beginnen we nu de vruchten te plukken.”[l]