Agnes den Hartogh bij haar expositie in Scheldehof.
Agnes den Hartogh bij haar expositie in Scheldehof. Foto: Privébezit

Agnes den Hartogh wil Vlissingen 'herkenbaar registreren'

VLISSINGEN - De maandelijkse VOC-pagina’s van de Vlissingse Ondernemers Centrale staan al langer in de Vlissingse Bode, maar ze krijgen nu de signatuur van een nieuw lid: Agnes den Hartogh. Deze kunstenares woont sinds 2016 in Vlissingen. Ze heeft een atelier in de Walstraat en geeft onder meer workshops. Voor de VOC-pagina’s vat ze Vlissingen iedere maand in een pakkende tekening met tekst. “De scheepsgeschiedenis van Vlissingen inspireert me enorm!”

DOOR BRITTA JANSSEN

De in Uithuizermeeden, in het uiterste puntje van Groningen, geboren Agnes den Hartogh heeft op verschillende plaatsen in het land gewoond en ook in het buitenland. Voordat ze in Vlissingen belandde, woonde ze door het werk van haar echtgenoot Auke enkele jaren in Azië. De potloden gingen overal met haar mee, want Den Hartogh tekent al haar hele leven.

Samenhang
In 2016 keerden de twee terug naar Nederland en kwamen door de Zeeuwse roots van Auke in Vlissingen terecht. Als kunstenares sloot Den Hartogh zich aan bij de VOC en wilde zich ook graag inzetten voor de ondernemersclub. “Ik vind het leuk om een bijdrage te leveren aan het promoten van Vlissingen, want ik vind het een geweldige stad. Je hoort Vlissingers soms klagen over wat er allemaal is verdwenen, maar doordat ik hier niet vandaan kom, heb ik dat niet meegemaakt. Ik zie de energie van Vlissingen. Er is zoveel potentie.” Dat er bij de gemeente minder geld is voor voorzieningen en activiteiten, dat mensen - ook ondernemers - meer zelf moeten doen, maakt volgens Den Hartogh ook dat het bruist in de stad. “Mensen zetten de schouders eronder en kijken vooruit. Dat is voor mij gelieerd aan vroeger, toen de Vlissingers door de aanwezigheid van de werf bijna één grote familie waren. Ik was er niet bij, maar dat gevoel krijg ik. Door de Schelde is er hier een bijzonder soort samenhang ontstaan.”

Herkenbaar
De plaatselijke maritieme historie is een grote inspiratiebron voor Den Hartogh. Die zal ook zeker terugkomen in haar tekeningen - registraties, zoals zij ze noemt - voor de VOC-pagina’s. Verderop in deze Bode staat de eerste VOC-bijdrage waaraan Den Hartogh heeft meegewerkt. Het thema, Valentijnsdag, bracht haar op de boulevard. “Je ziet zo vaak stelletjes zoenen op de boulevard of selfies maken. Iedereen is daar vrolijk.” Een registratie is voor Den Hartogh geslaagd als die herkenbaar is voor de Vlissingers. “Ik kijk als een toerist en zie veel mooie dingen. Daarvan maak ik lekker vlotte registraties. Ik wil dat de essentie als een paal boven water staat en laat veel weg wat mensen zelf mogen invullen. Dat geeft lucht en evenwicht.”

Gehavend
Naast registraties maakt Den Hartogh kunstwerken met behulp van verschillende druktechnieken. Ze exposeert ook, bijvoorbeeld de afgelopen weken in zorgcentrum Scheldehof. Haar werk is daar nog tot en met woensdag (13 februari) te zien. “Ik vind het heel bijzonder dat hier, in de voormalige Zware Plaatwerkerij van de Schelde, mensen wonen die vroeger op de scheepswerf hebben gewerkt.” In de expositie komt dit thema ook nadrukkelijk terug. “Dat gehavende, gebutste is voor mij Vlissingen. In de nieuwbouw van Scheldehof zie je dat ook nog terugkomen. Het staat voor mij voor het werken en de teloorgang, maar ook voor iets nieuws dat daaruit weer voortkomt.”

Verbinden
Met haar kunst wil Den Hartogh mensen verbinden. Zo vertelde ze eind vorig jaar op de Frans Naereboutschool over Christo, de kunstenaar die bruggen, gebouwen en zelfs eilanden inpakte. Vervolgens pakte ze met de leerlingen in een leeg winkelpand in de Sint Jacobsstraat voorwerpen in. Met de door VOC-leden uitgeleende meubels ontstond er een opvallende etalage. “Met deze tijdelijke kunst hoop ik reclame te maken voor een inspirerende winkelstraat en wil ik laten zien hoe kunst verbindt.” Voorbijgangers konden meedoen aan een prijsvraag door te raden wat de kinderen ingepakt hebben. De winnaars worden binnenkort bekend gemaakt.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.agnesdenhartogh.nl.[l]

Een 'snelle registratie' van festival Cuisine Machine op het Scheldeterrein. ILLUSTRATIE AGNES DEN HARTOGH