Afbeelding
Foto: Jeroen van Opstal

Convenant voor een Schone Schelde

VLISSINGEN - Tijdens een bijeenkomst op werkeiland Neeltje Jans ondertekenden dinsdag 27 partijen, waaronder gemeente Vlissingen, het convenant ‘Schone Schelde’ tegen zwerfafval.


DOOR BRITTA JANSSEN

Het convenant is in het leven geroepen om het zwerfvuilprobleem in en rond de Wester- en Oosterschelde aan te pakken. De partijen die hun handtekening zetten, willen hiervoor samenwerken met inwoners en toeristen. "Mensen zijn zich er al wel veel bewuster van dat zwerfafval slecht is voor het milieu, maar we zijn er nog lang niet", aldus de Vlissingse wethouder Els Verhage. Dinsdag ondertekenden onder meer Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de gemeenten Vlissingen, Noord-Beveland, Reimerswaal en Borsele en de HZ University of Applied Sciences het document. De partijen hopen dat er nog meer bijkomen.

2025
Jaarlijks beoordelen de partijen de voortgang. ‘In 2025 onderzoeken we of de samenwerking geleid heeft tot een duidelijke afname van zwerfvuil’, staat in een gemeentelijke nota over het convenant.
De jaarlijks terugkerende opruimactie Schone Schelde vindt al langer plaats. Honderden vrijwilligers steken dan op verschillende plaatsen langs de Schelde-oevers de handen uit de mouwen om zwerfvuil op te ruimen. Dit jaar vindt de actie op zaterdag 9 maart plaats.[l]