De koningin en Ben de Reu dansen enthousiast op 'Zoutelande'. FOTO HANS COLIJN
De koningin en Ben de Reu dansen enthousiast op 'Zoutelande'. FOTO HANS COLIJN Foto: Hans Colijn

Muziekfeest in Lasloods is begin van iets moois

VLISSINGEN - Zowel koningin Máxima als Joop van den Ende vond het geen enkel probleem dat de kinderen gingen staan om mee te dansen op ‘Zoutelande’, lieten ze woensdag blijken aan Bløf-zanger Paskal Jakobsen. Sterker, de koningin en mediatycoon dansten mee op de hit. Het was woensdag groot feest in de Lasloods in Vlissingen in het kader van ‘Méér muziek in de klas lokaal’.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Aan het einde van het feestje, waarbij tientallen genodigden en 750 kinderen waren, werd een convenant ondertekend. De ondertekenaars zeggen daarin zich sterk te maken om het aantal kinderen dat structureel muziekles krijgt te verdubbelen. Nu is dat 40 procent, maar in 2021 moet dat 80 procent zijn. "Muziek maakt je gelukkig”, zei de in een smoking geklede gedeputeerde Ben de Reu. Hij is ambassadeur van ‘Méér muziek in de klas’. "Bovendien blijkt uit onderzoeken dat je beter wordt in rekenen en taal als je veel muziek maakt.”

Vakdocent

Het is de basisgedachte achter het project ‘Méér muziek in de klas’. Met Máxima als erevoorzitter wil de stichting het muziekonderwijs een duw in de goede richting geven. “Dit niet het piekmoment, maar de start van iets moois”, zei Middelburger Sjef Hermans. Hij is al meer dan veertig jaar leraar in het basisonderwijs en vakdocent muziek voor de Archipel-scholen. “Elk kind heeft recht op muziek. Het is dan ook prachtig dat we nu onze handen ineenslaan om dat voor elkaar te krijgen. Muziek zorgt voor plezier, voor saamhorigheid en als je het maakt gebeurt er ontzettend veel in je hersenen."

Rap

Josje de Regt van mytylschool De Sprienke was het van harte met haar collega eens. “Je ziet de lol als ze bezig zijn. Bovendien helpt het bij andere vakken.” De Goese sleepte vorig jaar een subsidie binnen, zodat zij en haar collega’s een opleiding kunnen volgen waarmee ze nog beter muziekonderwijs kunnen geven. Dat er al weinig mis mee is, bewezen de kids woensdag op het podium. Zij stalen de show met een rap, die ze speciaal voor Máxima hadden gemaakt. “Wij zijn een speciale school, eentje met soul!’ De rap leverde hen twee opgestoken duimen op van de majesteit.

Pabo

Net als De Regt heeft pabo-docente Marjo Schillings van de HZ University of Applied Sciences ook een flinke subsidie gekregen. Zij heeft 90.000 euro ontvangen van het Fonds voor Cultuurparticipatie om haar studenten goed muziekonderwijs te geven. “Ik wil dat zij het vertrouwen krijgen om later goed muziekonderwijs te geven”, zei ze. Ze is ervan overtuigd dat met de ondertekening van het convenant een grote stap is gezet. “Alle partijen kunnen gebruik maken van elkaars expertise en kwaliteiten. Dat is ontzettend mooi. Dit is een enorme stimulans.”

Bij het feest in de Lasloods waren leerlingen van onder meer De Regenboog uit Hoedekenskerke, mytylschool De Sprienke, de Jan van Schengenschool uit Heinkenszand en De Vliete uit Wissenkerke. Zij genoten van optredens van onder anderen Isabel Provoost, De Hobbyisten en Bløf. De bekende band speelde ‘Alles is liefde’ en megahit ‘Zoutelande’, waar de koningin, net als alle kinderen op mee danste.[l]

Paskal Jakobsen is populair bij de kinderen. FOTO NIELS VAN DE WAART
Leerlingen van De Sprienke op het podium. FOTO HANS COLIJN
Onder anderen gedeputeerde Ben d Reu en wethouder Albert Vader verwelkomen Máxima. FOTO HANS COLIJN
Ook basisschool De Vliete verzorgde een optreden. FOTO HANS COLIJN