Afvalproeven in Vlissingen gaan nog tot juni door

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen verlengt de proef met verschillende manieren van afval inzamelen in de wijken.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De eerste pilot in één van de wijken liep in januari van dit jaar af, maar de laatste in de wijk Paauwenburg stopt pas in juni. Het college van burgemeester en wethouders zegt pas daarna te kunnen kijken welke methode het beste werkt, efficiënt is en het goedkoopst is. Op basis daarvan brengt het college een advies uit. De gemeenteraad neemt in december een beslissing over de methode van afvalinzameling.

Kliko

Er is onder meer een proef met een derde kliko voor kunststof en plastic in de wijken Lammerenburg, Rosenburg en een deel van Paauwenburg. Verder is er op de studentencampus in de Joost de Moorstraat veel aandacht voor het scheiden van afval en in Ritthem en een deel van Oost-Souburg brengen mensen hun restafval weg naar een verzamelcontainer. “Met de dorpsraad en inwoners van Ritthem gaan we nog in gesprek. Daar staan de containers bovengronds en we hebben gezegd dat deze ondergronds zouden gaan”, zegt wethouder Els Verhage van de gemeente Vlissingen. “We willen de huidige bakken echter nog even laten staan, totdat we weten hoe we het in de toekomst gaan doen.”

Nascheiding

Net als andere gemeenten moet Vlissingen de hoeveelheid restafval in 2020 terug hebben gedrongen naar honderd kilo per persoon per jaar. Vorig jaar was dat nog 291 kilo. Vlissingen kijkt welke manier het beste werkt. In andere Zeeuwse gemeenten hebben ze al gekozen. Zo betaal je in de gemeenten Goes en Kapelle voor de hoeveelheid restafval die je weggooit, het zogenaamde diftar-systeem. Andere gemeenten hebben aangegeven mee te willen doen aan een proef met nascheiding. Het restafval wordt dan tegen betaling bij het afvalverwerkingsbedrijf in Rotterdam gesorteerd.[l]