De parade door het centrum blijft een vast onderdeel van City of Dance. FOTO ANNET EEKMAN
De parade door het centrum blijft een vast onderdeel van City of Dance. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

'Slaan twee vliegen in één klap'


Het festival heeft klachten over geluidsoverlast ontvangen. “Dat was een goede aanleiding om op zoek te gaan naar een betere locatie. We hadden al langer de wens om het festival te houden op een terrein dat meer beleving mogelijk maakt. Dat terrein hebben we nu gevonden, ook aan de Oude Veerseweg, iets verder bij de stad vandaan. Daar zijn meer bomen, die het geluid dempen en daar hebben we de mogelijkheid om de podia te draaien, met de rug naar de stad toe.”

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Martin Priem, die het sinds 2001 organiseert, is best blij met de aanbevelingen uit het rapport van december, dat verscheen naar aanleiding van de 200 klachten over geluidsoverlast tijdens het festival, vorig jaar juli. De organisatie moest onder meer onderzoeken of ze het geluid beter op het terrein kan richten. “Daar voldoen we op de nieuwe locatie aan. En we slaan twee vliegen in één klap, want we hebben nu veel meer mogelijkheden voor de aankleding van het festival.”

Priem doelt onder meer op het nieuwe onderdeel Garden of Senses. “We hebben veel nieuwe decorstukken, die worden ingevlogen vanuit het buitenland, zoals prachtige overkappingen. In Garden of Senses ontdekken de bezoekers bijzondere geuren en gerechten, heerlijke massages en nog veel meer. Ook nieuw is Theatro. Daar kun je rekenen op wisselende muziek: ieder uur een andere stijl. Uiteraard speelt ook hier de aankleding een grote rol. Zo lopen er bijvoorbeeld allerlei mystieke wezens rond over dit festivalterrein. Het partygehalte zal er hoog zijn. We gooien er honderden kilo’s confetti tegenaan.”

Muziekfabriek

Priem en zijn vrouw Elina Sloutskaia benadrukken dat de succesvolle onderdelen van voorgaande edities behouden blijven. De festivalcamping verdwijnt, mede omdat de organisatie de muziek echt wil stoppen rond middernacht. Maar vertrouwde onderdelen als de gratis vrijdag en de parade door het centrum keren ook dit jaar terug. “Iedereen is welkom op die vrijdag, zeker ook jongeren die we in het kader van het nieuwe project De Muziekfabriek, onderdeel van Meer muziek in de klas, muziekles gaan geven vanaf maart. Bedrijven die mee willen doen aan, of goede ideeën hebben voor de parade zijn van harte welkom om zich aan te melden. Het programma van de zaterdag richt zich misschien wat meer op een jonger publiek, maar op de vrijdag en zondag is er muziek voor iedereen!”
Kaarten voor City of Dance op 19, 20 en 21 juli zijn verkrijgbaar via www.cityofdancefestival.nl.[l]