Provincie investeert miljoenen om wegen veiliger te maken

GOES - De provincie wil de komende jaren miljoenen euro’s steken in de veiligheid van provinciale wegen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Ze heeft een subsidie aangevraagd van 1,4 miljoen euro bij de landelijke overheid. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft 25 miljoen euro opzij gezet voor maatregelen die goed zijn voor de verkeersveiligheid. Bovenop de 1,4 miljoen euro uit Den Haag wil Zeeland bijna 4,1 miljoen euro investeren. “Veel eenzijdige ongevallen gebeuren op N-wegen”, zegt gedeputeerde Harry van der Maas. “En dat heeft vooral te maken met de inrichting.”

Volgens hem worden wegen niet alleen veiliger door grote infrastructurele projecten. “Met kleine dingen kun je heel veel bereiken.” Van der Maas verwacht bijvoorbeeld veel van meer zogenaamde doorgroeitegels, die de bermranden verharden. “Nu zie je vaak dat mensen per ongeluk in een drassige berm terecht komen, hun auto vervolgens niet meer onder controle krijgen en in de sloot belanden, met alle gevolgen vandien.”

Als de provincie de landelijke subsidie krijgt, wil ze voor bijna 1,8 miljoen euro aan extra doorgroeitegels in bermen leggen. Ook investeert ze 2,4 miljoen euro in geleiderails langs een aantal wegen en steekt ze enkele honderdduizenden euro’s in het verplaatsen van obstakels en rooien van bomen, die te dicht langs de kant van de weg staan.

De provincie wil de werkzaamheden tussen nu en 2023 uitvoeren.[l]