Rita Geensen is al jaren taalvrijwilliger en heeft het in die rol enorm naar haar zin. FOTO TAALHUIS WALCHEREN
Rita Geensen is al jaren taalvrijwilliger en heeft het in die rol enorm naar haar zin. FOTO TAALHUIS WALCHEREN Foto: Taalhuis Walcheren

'Het geeft mij enorm veel voldoening'

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Zij zijn laaggeletterd. De Walcherse Rita Geensen vindt dit schrijnend en draagt haar steentje bij om deze mensen bij te staan.

VAN ONZE REDACTIE

Ze ging als taalmaatje aan de slag met een Syrische vrouw die Nederlands wilde leren. “Dat ging erg goed. In die tijd volgde ik bij Scalda een training voor taalmaatjes en zag ik een filmpje over Nederlandse ouderen die veel moeite hadden met de Nederlandse taal. Dat vond ik zeer aangrijpend.” Het filmpje was voor haar de aanleiding om met een autochtone laaggeletterde aan de slag te gaan. Rita stond 41 jaar voor de klas op een basisschool. Als taalmaatje werd ze in oktober 2016 gekoppeld aan een 62-jarige taalvrager. “Deze vrouw had veel moeite met spellen van woorden.”

Wekelijks komen de twee bij elkaar in het Taalhuis in de bibliotheek van Middelburg. Rita gaf in het begin veel praktijkgerichte lessen. “Ik leerde haar woorden spellen die met een bepaald thema samenhangen. Woorden over vakantie als ze terugkomt van een reisje en ziekenhuiswoorden als ze daar is geweest. Nu zijn we meer met grammatica en rijmwoorden in de weer. De vrouw maakt zienderogen vorderingen. Ze schrijft nu haar eigen boodschappenbriefje en haar spelling is verbeterd.”, zegt Rita. “Deze mevrouw is zo leergierig en blij met mijn lessen. Ook haar zelfvertrouwen is ontzettend toegenomen, zegt ze zelf. Het geeft mij enorm veel voldoening om haar te helpen. Ik vind het zo dapper dat ze op haar 62e met deze taallessen is begonnen. Hoe heeft ze zich al die jaren staande gehouden zonder te kunnen schrijven? Dat dwingt bij mij heel veel respect af.”

Atlas

Rita geeft niet alleen lessen over taal. Zo nam ze ook eens de atlas mee. “We bespraken de dorpen op Walcheren en provincies in Nederland. Ze vond het leuk om hier ook les in te krijgen. Deze taalvrager is een heel bijzonder en gemotiveerd persoon, heel fijn om met haar te mogen werken.”

Spreekuur

Wie ook taalvrijwilliger wil worden kan langskomen bij het Taalhuis Walcheren. Je kunt als taalvrijwilliger het verschil maken in iemands leven. Meer weten? Kom dan tijdens één van de spreekuren langs. Maandag en woensdag van 14.00 uur tot 16.00 uur in de ZB/Bibliotheek Vlissingen of dinsdag en donderdag van 14.00 uur tot 16.00 uur in ZB/Bibliotheek van Zeeland in Middelburg. Meer op www.taalhuiswalcheren.nl.[l]