VLISSINGEN - Het werk aan een schone en veilige binnenstad van Vlissingen gaat de komende drie jaar door.

Dat hebben de gemeente, de Vlissingse Ondernemers Centrale (VOC), politie en brandweer woensdag afgesproken. Ze hebben daartoe een convenant ondertekend.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen nam eerst een ster in ontvangst voor het Keurmerk Veilig Ondernemen. Vlissingen had er al drie. De partijen werken samen sinds 2010. Om de drie jaar beoordelen ze of het nut heeft door te gaan.

De politie belooft in het convenant het gebied goed in de gaten te houden. Ze kan dat onder meer doen door tips van ondernemers, die samen een whatsapp-groep hebben. Stel dat ze een verdacht persoon zien, dan melden ze dat aan elkaar en de politie. Verder vragen ze bijvoorbeeld aandacht voor schone straten en zijn er afspraken dat beschadigd meubilair en kapotte straatlantaarns snel worden gemaakt.

Problemen

Ondanks de jarenlange samenwerking kent het winkelgebied nog genoeg problemen. Zo hebben sommige winkeliers overlast van scholieren en hangjongeren en heeft een derde van de ondernemers gezegd last te hebben van zwervers, junks, alcoholisten en dealers. Het zijn cijfers die hoger zijn dan het landelijk gemiddelde. “Daar proberen we echt iets aan te doen”, zegt burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen. “We zijn daar vrijwel dagelijks mee bezig.”[l]