Het Nollebos in Vlissingen.
Het Nollebos in Vlissingen. Foto: Bo van Scheyen

Verdeeldheid op eerste werksessie Nollebos

VLISSINGEN - Bij de eerste werksessie over de toekomst van het Nollebos in Vlissingen waren eind februari zo'n zeventig mensen aanwezig. De tweede sessie staat over ongeveer een maand gepland, maar een datum is nog niet bekend.

Aan het begin van de avond licht landschapsarchitect Jan Minnebrugge van Bosch Slabbers de aanwezigen met een presentatie het hoe en waarom van de bijeenkomst toe.

De zoekgebieden voor de bebouwing van de ondernemers in het Nollebos veroorzaken gemor in de zaal. Enkele aanwezigen willen nogmaals van wethouder Rens Reijnierse verduidelijking over de zoekgebieden. Wat zijn nu exact de afspraken met de projectontwikkelaars? Wat is het bestaansrecht nog van de huidige ondernemers? Waar moet het geld vandaan komen voor deze plannen? Hoe en waar willen ze precies bouwen en hoeveel vakantiehuisjes dan? De wethouder heeft geen concrete antwoorden: "We zijn hier om dat met elkaar te bepalen. Jullie mogen alles inbrengen aan wensen en ideeën", zegt Reijnierse.

Suggesties

De groep aanwezigen is opgedeeld in verschillende werkgroepen. Op tafel ligt een foto van het Nollebos-gebied, met daarop een doorzichtig wit vel papier waarop de aanwezigen ideeën kunnen tekenen. Er wordt gesproken over verfraaiing van de wandelpaden, mogelijkheden voor een speelbos en klimtoestellen, misschien een hondenspeelveld en kan de manege niet verhuizen naar de locatie van de sauna? Wat gebeurt er met de tennisclub? Willen we zachte of harde oevers? Is het een idee om de waterlopen met elkaar te verbinden? Is de boulevard en entree van het bos niet beter in te richten met bijvoorbeeld een mooie trap naar de parkeerplaats? Mag er dan ook meer verlichting komen, zodat het veilig is in het donker? Kan er een herdenkingsplek komen voor de inundatie en kan voor de inrichting misschien Europees geld worden aangewend? Er komen veel wensen op tafel. Zodra het over bebouwing en de zoekgebieden gaat, raken de gemoederen oververhit. Voor velen is het geen duidelijk verhaal.

Even later wordt bekend dat twee geïnteresseerde projectontwikkelaars ook aanwezig zijn bij de werksessie, zonder dat dit aan het begin van de avond kenbaar is gemaakt. Wordt er aan de ene werktafel geroepen dat dit schandalig is, aan de andere tafel luisteren de aanwezigen naar het verhaal van een van de projectontwikkelaars. Onder veel aanwezigen blijft de angst overeind dat er toch een grootschalig vakantiecomplex zal worden gebouwd van minstens drie woonlagen.[l]