Herdenkingsgebied Uncle Beach in Vlissingen. FOTO ROBIN HARDEMAN
Herdenkingsgebied Uncle Beach in Vlissingen. FOTO ROBIN HARDEMAN Foto: Robin Hardeman

Stichting wil oorlogsverleden niet laten rusten

VLISSINGEN - Het programma rondom de herdenking van de Slag om de Schelde in het najaar, waaraan bestuursleden van de stichting Oorlogsjaren in Vlissingen meewerken, is nog niet bekend, maar de stichting wil dit jaar zelf sowieso een paar zaken voor elkaar krijgen. “We richten ons op voorlichting aan scholieren, een fotoproject en we willen de namen van alle gevallen geallieerde soldaten zichtbaar maken”, zegt voorzitter Jaap Ventevogel.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de Slag om de Schelde plaatsvond. Met de gevechten werd de bevrijding van Zeeland in gang gezet. Het strategisch gelegen Vlissingen speelde een belangrijke rol in de oorlogsjaren. Op geen enkele andere stad in Nederland werden meer bommen gegooid. Een bekend verhaal is dat er in de stad na de oorlog slechts één huis was dat geen schade had opgelopen. “Er werd in de jaren daarna niet veel over gesproken in Vlissingen. Het drama werd weggestopt. Er was ook geen tijd voor, want iedereen was druk bezig met de wederopbouw”, zegt Jaap Ventevogel van Oorlogsjaren in Vlissingen.

Pas de laatste jaren is daarin verandering gekomen. “We beseffen ons nu beter wat er zich hier heeft afgespeeld. We weten dat Vlissingen zwaar is getroffen. Het lag voortdurend onder vuur. Het waren lange jaren met alleen maar ellende.”

Waarschuwen

Oorlogsjaren in Vlissingen wil voorkomen dat mensen ooit vergeten wat er zich tussen 1940 en 1945 in de stad heeft afgespeeld. “We willen de herinnering aan degenen die hun leven hebben gegeven levend houden en waarschuwen dat oorlog iets verschrikkelijks is en enorm veel ellende met zich meebrengt”, legt bestuurslid John Meijboom uit. “We moeten een les leren uit het verleden. We moeten het niet laten rusten”, vult adviseur Cor Zuiddam hem aan.

Volgens de twee bestuursleden wordt het waarschuwen steeds belangrijker. De stichting besteedt dit herdenkingsjaar dan ook veel tijd aan educatie op basisscholen in de gemeente Vlissingen. Jong én oud waarschuwen voor de verschrikkingen van oorlog wil ze ook doen door middel van een fotoproject.

Hotel Britannia

Als het meezit komen er later dit jaar in de stad grote foto’s te staan van bepaalde straten en gebieden tijdens de gevechten. De afbeeldingen komen tussen Uncle Beach en Hotel Britannia, het gebied waar veel werd gevochten in november 1944.

Waarschuwen én herinneren wil de stichting verder doen door middel van een nieuw monument met de namen van de 61 gesneuvelde militairen. Het moet komen te staan in herdenkingsgebied Uncle Beach.

De Vlissingse kunstenaar Hans Bommeljé heeft een ontwerp gemaakt. “In het buitenland zie je dit soort monumenten veel meer”, zegt Ventevogel. “Als je de namen en leeftijden op zo’n plaquette ziet, komt de boodschap hard binnen, vind ik altijd. Dat is indrukwekkend.”

Elke van de 61 namen staat volgens Ventevogel en Meijboom voor ‘een schreeuw om vrede’. Geld is er nog niet voor het monument. De komende maanden wil de stichting via subsidies, fondsen en crowdfunding zoveel mogelijk geld inzamelen, zodat het fotoproject en het monument er kunnen komen. “Dat is een flinke kluif, maar we weten dat veel Vlissingers ons doel onderschrijven.” Wie mee wil helpen kan kijken op de website www.oorlogsjarenvlissingen.nl.[l]

De stichting wil inwoners dinsdag (19 maart) bijpraten over haar plannen Ambassadeur Willemien van Montfrans-Hartman is aanwezig. Zij was burgemeester van Veere en Katwijk en voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 Mei. Zij geeft een lezing over het werk van het comité. De stichting gaat in op haar beleidsplan. De bijeenkomst vindt plaats in het Muzeeum en begint om 20.00 uur.