Harry van der Maas overhandigt het manifest aan Chris Stoffer namens alle SGP-lijsttrekkers. FOTO SGP ZEELAND
Harry van der Maas overhandigt het manifest aan Chris Stoffer namens alle SGP-lijsttrekkers. FOTO SGP ZEELAND Foto: SGP Zeeland

Reis naar Domstad duurt ruim drie uur

MIDDELBURG - Het was comfortabel, leuk en gezellig in de bus en trein, maar drie uur en elf minuten is wel erg lang om van Aagtekerke naar Utrecht te komen. “We moeten de gebieden aan de randen van de Randstad en het land ook goed ontsluiten”, zegt gedeputeerde Harry van der Maas.

DOOR EUGÈNE DE KOK

In zijn rol als lijsttrekker van de SGP Zeeland maakte Harry van der Maas donderdag een reis met het openbaar vervoer van Aagtekerke naar Utrecht. SGP-lijsttrekkers uit andere delen van het land maakten ook een trip naar Utrecht.

Van der Maas kwam als laatste aan in de Domstad, terwijl hij geen vertraging had. Het onderstreepte zijn wens voor meer treinen van en naar Zeeland. “In Zeeland zelf hebben we het best goed voor elkaar qua openbaar vervoer. Dat blijkt uit het cijfer acht dat Zeeuwen geven. De ontsluiting van onze provincie is echter ook belangrijk”, zei Van der Maas. “De kiezers van de SGP wonen veelal in dunbevolkte gebieden. Vandaar dat wij dit ontzettend belangrijk vinden.”

Toekomstplan

De ontsluiting van deze gebieden lijkt er niet beter op te worden. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat presenteerde onlangs haar toekomstplan voor het openbaar vervoer in 2040. Daarin gaat het vooral over betere verbindingen tussen de grote steden in het land. “Zeeland lijkt vergeten. Zou de staatssecretaris weten dat hier ook mensen wonen?" zei Van der Maas, toen hij donderdag namens alle SGP-lijsttrekkers een manifest voor beter openbaar vervoer aanbood aan Tweede Kamerlid Chris Stoffer. Daarin vraagt de partij onder meer om miljoenen extra voor het openbaar vervoer, meer treinen en bussen in de regio en enkele andere maatregelen. “Als je van Breda het knooppunt maakt om van Zeeland naar de Randstad te komen, wordt het er niet sneller op. Via Roosendaal is voor ons het kortste”, zegt Van der Maas. “Dezelfde problemen hebben mensen in delen van Gelderland, in de Achterhoek en andere plattelandsgebieden.”

In haar verkiezingsprogramma heeft SGP Zeeland de wens opgenomen om een topconferentie te organiseren over goed en toekomstbestendig openbaar vervoer. Daarin moeten onder meer slimme, nieuwe vervoersconcepten worden besproken, maar moet ook gaan over het aantal treinen van en naar Zeeland.[l]