De Vlissingse buitenhaven. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/PHOTOGRAPHICS
De Vlissingse buitenhaven. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/PHOTOGRAPHICS Foto:

Plan voor meer en betere huisvesting arbeidsmigranten

VLISSINGEN - Om overlast tegen te gaan en voorbereid te zijn op de toename van buitenlandse werknemers in de gemeente, maakt Vlissingen nieuw huisvestingsbeleid voor arbeidsmigranten. De woonruimte moet verbeterd en uitgebreid worden, stelt wethouder John de Jonge. Hij schat dat het gaat om accommodatie voor vijftienhonderd tot enkele duizenden arbeidsmigranten.

DOOR BRITTA JANSSEN


De economie groeit en dat betekent voor Vlissingen meer vraag naar werknemers, voornamelijk in de maritieme sector, zoals voor de realisatie van de windparken op de Noordzee en de mogelijke toekomstige bouw van marineschepen. Dat trekt buitenlandse arbeidskrachten aan en zij moeten hier goed kunnen wonen en leven, vindt de gemeente Vlissingen.

Overlast

Daarnaast wil de gemeente dat de huisvestingsvoorzieningen voor buitenlandse werknemers verbeteren. Op meerdere locaties in de stad veroorzaakt deze huisvesting, bijvoorbeeld in te kleine en brandgevaarlijke kamerverhuurpanden, overlast. “Er komt extra mankracht om te handhaven op illegale kamerverhuur”, deelt de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar mee.

Onderscheid

Om de toestroom aan extra arbeidskrachten aan te kunnen en de kwaliteit van de huisvesting te verhogen, stelt de gemeente nieuw beleid op. Ze maakt hierin onderscheid tussen tijdelijk verblijf en langdurig wonen in de gemeente.

'Extra mankracht
voor handhaving'

Momenteel huizen buitenlandse werknemers vooral in kamerverhuurpanden. Voor werknemers die kort in Vlissingen verblijven komt er een nieuwe huisvestingsvorm: de complexgewijze huisvesting. Dit zijn zelfstandige studio’s of kamers met gedeelde voorzieningen en 24 uur per dag toezicht.

Woonbuurten

Waar ze komen te staan, is nog niet bekend. De omvang en invulling worden afgestemd op de omgeving. Een complex kan een tijdelijk of permanent gebouw zijn, zoals verplaatsbare units, maar de gemeente kan ook voor een leegstaand pand toestemming geven voor tijdelijke huisvesting.

'Nieuwe, tijdelijke
huisvestingsvorm'

In woonbuurten mogen de complexen maximaal honderd personen huisvesten, staat in de visie. “We verwachten dat voldoende ontwikkelaars willen inspringen op deze mogelijkheden”, zegt de wethouder.
Voor langere tijd wonen in reguliere huizen en kamerverhuurpanden blijft de gemeentelijke huisvestingsverordening gelden.


Taalcursus

Door samen te werken met de andere Zeeuwse overheden, bedrijven en uitzendbureaus wil Vlissingen ervoor zorgen dat de arbeidsmigranten hier niet alleen prettig kunnen wonen, maar ook goed kunnen leven. Bijvoorbeeld door ze wegwijs te maken in de omgeving en een taalcursus aan te bieden. "Werkgevers en uitzendbureaus vragen ook gemeenten te helpen de omgeving aantrekkelijk te maken voor buitenlandse werknemers", verklaart de wethouder.

De commissie Ruimte van de Vlissingse gemeenteraad bespreekt de visie op donderdag 21 maart. Naar verwachting besluit de gemeenteraad er op donderdag 11 april over.[l]