Van links naar rechts: Sem Stroosnijder, Hans Ventevogel, Frans van Spaandonk en Nico van Rijswijk. FOTO EUGÈNE DE KOK
Van links naar rechts: Sem Stroosnijder, Hans Ventevogel, Frans van Spaandonk en Nico van Rijswijk. FOTO EUGÈNE DE KOK Foto: Eugène de Kok

'Inwoners verleiden om vaker te komen'

VLISSINGEN - Vlissingen heeft een actieplan voor de binnenstad. De gemeente en de nieuwe stichting ‘Vlissingen binnenstad aan zee’ hebben woensdag daarvoor een samenwerkingsovereenkomst ondertekend. “We gaan nu echt dingen doen in het centrum.”

DOOR EUGÈNE DE KOK

Bij de presentatie in de Govan Mbekizaal van het stadhuis verontschuldigde wethouder Sem Stroosnijder van de gemeente Vlissingen zich, omdat het lang had geduurd voordat er een visie voor de binnenstad was. “Bedankt voor het geduld dat jullie hebben gehad”, hield hij zijn gehoor van onder anderen ondernemers voor. “Maar toen de visie er eenmaal was in februari is het snel gegaan. Binnen de kortste keren lag er een actieplan. Hoe concreter alles werd, hoe sneller het ging.”

Volgens Stroosnijder is er in Vlissingen vroeger veel geld gestoken in plannen die niet altijd ‘opbrachten wat we hoopten’. Nu heeft de stichting een startsubsidie van 30.000 euro gehad en is er nog 15.000 euro beschikbaar voor acties en evenementen. “We doen we het nu anders. We vragen jullie om met iets te komen. Dan is er altijd wel geld te vinden.”

Advies

De stichting ‘Vlissingen binnenstad aan zee’ moet zorgen dat het actieplan wordt uitgevoerd. “Het echte werk begint nu pas”, zei voorzitter Frans van Spaandonk.

Organisatieadviesbureau Janse en Janse is aangetrokken om alles aan te jagen en coördineert de uitvoering. De stichting wil het plan uitvoeren in overleg met alle ondernemers, de bewoners en gemeente. Er zijn drie werkgroepen: één voor communicatie en pr, één voor de openbare ruimte en één voor evenementen. Ze denken na over wat er anders moet en beter kan.

Portal

De stichting wil onder meer de identiteit van de binnenstad versterken door middel van ambassadeurs, die positieve verhalen vertellen over Vlissingen, nieuwsberichten, storytelling via social media en één portal voor de stad. “We moeten goed kijken naar wat er allemaal is en wordt gedaan en wat er nog wel of niet meer klopt. Er gebeurt in in Vlissingen al best veel op dit gebied, maar is het allemaal verspreid. Hoe mooi zou het zijn als je die informatie op één plek kunt verzamelen?”

Er komt ook een langlopende campagne: ‘Wij zijn de binnenstad’. “Hiermee willen we laten zien wie er ondernemen in de binnenstad en wat er te koop is en te doen.” Via de campagne moeten inwoners ‘worden verleid’ vaker naar de binnenstad te komen. Aan de andere kan zijn toeristen natuurlijk van harte welkom. Ook op dat vlak wil de stichting winst boeken.

Verder denkt de stichting dat Vlissingen kan ‘meeliften’ op themajaren. Zo kan er dit jaar in de binnenstad, door middel van één of meerdere evenementen of andere acties, aandacht worden besteed aan Rembrandt en de gouden eeuw, volgend jaar staat alles in het teken van 75 jaar bevrijding en in 2021 kan aandacht worden besteed aan het Nederlands landschap. Wat de openbare ruimte betreft moet worden gezocht naar quick wins, zaken die snel kunnen worden verbeterd. “We hopen sowieso dat voor de zomer de eerste resultaten van het plan zichtbaar zijn”, aldus Kwekkeboom.[l]

Er is in een rapport in de maak over de winkel- en horecagebieden in de binnenstad, de boulevards, Baskensburg en Oost-Souburg. Het gebeurt op initiatief van de provincie, platform De Nieuwe Winkelstraat, Rabobank en Ik Onderneem. ZIj hebben samen gekeken naar de toekomst van Zeeuwse winkelgebieden. Met de informatie denkt de gemeente goede keuzes te kunnen maken om de economische winkel- en horecastructuur te versterken. “Het is een soort nulmeting. Het is goed om te weten waar we staan en of wat we doen effect hebben.” Vlissingen betaalt 7100 euro voor het rapport.