Meer onderzoek nodig voor invulling Machinefabriek

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen stopt de aanbestedingsprocedure voor de nieuwe functie van de Machinefabriek op het Scheldekwartier in Vlissingen. Om tot handvatten voor de invulling van het grote, karakteristieke pand te komen, is meer onderzoek nodig.


DOOR BRITTA JANSSEN

Vorig week liet het Vlissingse college van burgemeester en wethouders weten dat ze wil onderzoeken wat het cascoherstel en de fundering kost om de technische en financiële haalbaarheid van de herontwikkeling van de Machinefabriek beter te kunnen bepalen.

'Mogelijk komt er een onderwijsinstelling'

'Projectontwikkelaars zien kansen voor het gebouw, maar hebben nog vragen over de stevigheid van constructie en de mogelijke nieuwe bestemmingen', laat de gemeente Vlissingen weten. 'Daarnaast zijn er gewijzigde inzichten in verband met de mogelijke komst van een onderwijsinstelling.' Hierom heeft de gemeente besloten de aanbestedingsprocedure voor de Machinefabriek voorlopig te beëindigen.


Ingewikkeld
De Machinefabriek domineert al vanaf 1913 het silhouet van het gebied rondom de Dokhaven. Bij de herontwikkeling van het Scheldekwartier wil Vlissingen dit gebouw restaureren en een nieuwe functie geven. 'Dit is wel een ingewikkelde opgave, want het gebouw is één hectare groot, twintig meter hoog en al decennia lang amper onderhouden.'
De Machinefabriek is gebouwd in 1919 voor scheepswerf De Schelde. Sinds 2004 is de gemeente Vlissingen eigenaar van het markante pand.[l]